GroenLinks Rotterdam

P E R S B E R I C H T

'Gezondheidsschade snelheidsverhoging A13 is onacceptabel'

Rotterdam, 29 november 2011

De snelheidsverhoging op de A13 die VVD-minister Melanie Schultz heeft aangekondigd, levert onacceptabele gezondheidsschade op voor de bewoners van Overschie. Dat zegt GroenLinks-fractievoorzitter Arno Bonte. Hij heeft zijn hoop gevestigd op de Rotterdamse VVD-wethouder Jeannette Baljeu die haar Haagse partijgenote wellicht op andere gedachten kan brengen.

Minister Schultz liet de Tweede Kamer gisteren weten de maximumsnelheid op de A13 bij Overschie per september 2012 te willen verhogen van 80 naar 100 kilometer per uur. Een desastreus plan vindt Bonte. 'Overschie is de woonwijk met de ongezondste lucht van Nederland. Voor een paar seconden tijdwinst zet minister Schultz de gezondheid op het spel van duizenden mensen die met hun neus op de snelweg wonen.'

In 2002 was de A13 bij Overschie de eerste snelweg in Nederland waar vanwege de slechte luchtkwaliteit een 80 km zone werd ingevoerd. Uit metingen van TNO bleek de verlaging van de maximumsnelheid voor 30 procent minder uitstoot van giftige stikstofdioxiden en tot 25 minder geluidsoverlast te zorgen. Het aantal verkeersslachtoffers op de A13 is sinds de invoering van de 80 km zone zelfs met meer dan 50 procent gedaald.

Op initiatief van GroenLinks zal de Rotterdamse gemeenteraad donderdag spreken over de voorgenomen snelheidsverhoging op de A13. Bonte zal dan aan wethouder Baljeu vragen om zich namens Rotterdam krachtig te verzetten tegen het plan van minister Schultz.




GroenLinks Rotterdam