Politie Limburg-Noord

Structurele gezamenlijke praktijktraining met Nederlandse en Duitse politieagenten


Datum: 29-11-2011
Tijd bericht: 14:19
Plaats: Sevenum

Dinsdag 29 november werd tijdens een persbijeenkomst in het Politietrainingscentrum voor Integrale Beroepsvaardigheidstraining te Sevenum bekend gemaakt dat de Nederlandse en Duitse politieagenten structureel samen (blijven) trainen.

Voor zover bekend is dit de eerste keer dat er structureel grensoverschrijdend met de Duitsers wordt getraind voor politieagenten in de Basispolitiezorg. Dit zijn de agenten die daadwerkelijk 'op straat' werken, meldingen rijden en (nood)hulp verlenen. Voorheen werd er uiteraard veel samengewerkt met de Duitsers, maar betrof het met name theoretische trainingen over bevoegdheden in elkaars gebied of praktijktrainingen uitsluitend voor gespecialiseerde eenheden zoals bijvoorbeeld het Arrestatieteam (AT).

Naar aanleiding van het verdrag van Enschede, dat de samenwerking tussen politie en justitie in tussen Nederland als Duitsland regelt, hebben docenten van beide landen de handen ineen geslagen en een gezamenlijk trainingsprogramma ontwikkeld. De trainingen vinden in zowel Mönchengladbach als Sevenum plaats en altijd met een gemengde groep, zodat agenten daadwerkelijk met elkaar in praktijksituaties moeten trainen. De scholing bevat onder andere schietoefeningen en casuïstiek in de oefenstraat. Ieder spreekt in eigen taal, bewust, zodat ook getoetst kan worden of men elkaar begrijpt en of er in dat opzicht nog knelpunten zijn. Dit blijkt echter geen enkel obstakel te zijn voor de deelnemers.

Bryan Rookhuijzen Korpschef van politie Limburg-Noord en de heer Furth Polizeipräsident van Krefeld geven aan de gezamenlijke trainingen als zeer waardevol te beschouwen, zeker voor een grensregio. "De winst zit in de praktijktraining. Je kunt op papier weten hoe het moet, maar als je samen traint leer je elkaar kennen, leg je verbinding en begrijp je elkaars taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden veel beter. Dat is niet alleen winst voor de agenten zelf en hun dagelijkse werkzaamheden op straat, maar natuurlijk ook voor de burger. Daar doen we het voor."