Gemeente Achtkarspelen

Buitenpost, 29 november 2011

Zwangeren spreken zich uit in Achtkarspelen

Dinsdag 29 november heeft wethouder Klaas Antuma van de gemeente Achtkarspelen het rapport 'Achtkarspelen zwangert mee' in ontvangst genomen uit handen van verloskundige Pietie de Groot. "Het was een uniek onderzoek voor onze gemeente. We weten nu meer over de voorlichting aan zwangeren. Aanstaande ouders, verloskundigen, huisartsen en de GGD wil ik hartelijk bedanken voor hun medewerking", aldus wethouder Klaas Antuma.

Eind 2009 bleek uit een inventarisatie in de gemeente Achtkarspelen dat er door zwangeren weinig gebruik gemaakt werd van het bestaande aanbod van prenatale voorlichting in Achtkarspelen. Ook was niet duidelijk welke voorlichting aanstaande ouders eigenlijk willen. Daarom heeft de gemeente GGD Fryslân gevraagd deze zomer een vragenlijst uit te zetten onder zwangeren.

103 vrouwen hebben de vragenlijst ingevuld, vrijwel alle benaderde zwangeren. Driekwart van de zwangeren heeft de wens om geïnformeerd te worden, zo blijkt uit onderzoek. En dan het liefst door de verloskundige. Maar ook het internet is een belangrijke informatiebron. Gevraagd wordt om extra aanbod, zoals een inloopochtend, of middag, informatiebijeenkomsten, cursussen of een specifieke internetsite. Opvallend is dat een vijfde deel van de zwangeren rookt tijdens de zwangerschap, tien procent geen foliumzuur heeft gebruikt en dat bijna de helft niet voldoende gezond eet en beweegt. Tegelijkertijd wil bijna de helft van de aanstaande ouders graag meer weten over gezonde voeding

De gemeente wil op basis van deze uitkomsten een passend aanbod voor 2012 realiseren. Onder andere is het belangrijk dat de voorlichting compleet en multidisciplinair is, dus aandacht aan de periode voor, tijdens en na de bevalling. Daarnaast moet het gaan over de inhoudelijke thema's die de zwangeren hebben aangegeven, bijv. een gezonde leefstijl.

Initiatiefnemer van het onderzoek is de Denktank Prenatale Voorlichting Achtkarspelen (kraamzorgorganisaties, verloskundigenpraktijken, huisartsen, Stichting Maatschappelijk Werk Fryslân, jeugdgezondheidszorg GGD Fryslân, CJG Achtkarspelen, afdeling Samenleving van de gemeente). Het onderzoek is uitgevoerd onder de vlag van het CJG Achtkarspelen.

Op www.cjgachtkarspelen.nl vindt u het volledige rapport.




Gemeente Achtkarspelen