Ingezonden persbericht


November 2011

De grauwe klauwier

De grauwe klauwier valt op, zowel door zijn kenmerkende zwarte masker als door zijn bijzondere gedrag: hij spietst zijn prooien aan doorns van struiken. Grauwe klauwieren komen voor in kleinschalige agrarische landschappen en natuurgebieden zoals heidevelden en hoogvenen. De grauwe klauwier geeft naast informatie over de vogel zelf, ook richtlijnen en adviezen voor beheer en herstel van deze voor veel soorten belangrijke landschappen.

De opmerkelijke gewoonte om prooien op te spietsen heeft de grauwe klauwier in de loop der tijd allerlei namen opgeleverd: mordaekster, doornprikker, braamspelder, heggespelder, spietser en negendoder (men dacht vroeger dat de vogel elke dag negen prooien aan een struik spietste). Zijn prooidieren bestaan doorgaans uit grote insecten en kleine gewervelden.

Het leefgebied van de grauwe klauwier is mede door de intensivering van de landbouw drastisch afgenomen. In Nederland kwam de vogel vrijwel alleen nog voor in het Bargerveen, maar nu duikt hij dankzij herstelmaatregelen op steeds meer plaatsen op. De auteurs werken voor de Stichting Bargerveen die landelijk onderzoeken uitvoert, waarbij het wel en wee van dieren wordt gekoppeld aan het milieu en natuurherstel. In De grauwe klauwier beschrijven zij hoe zij de opgedane kennis over deze vogel in het natuurbeheer integreren en hoe natuurbeheerders verschillende herstelmaatregelen kunnen toepassen.

Doordat de grauwe klauwier afhankelijk is van gevarieerde leefgebieden die rijk zijn aan prooidieren, heeft hij een belangrijke indicatorfunctie voor natuurkwaliteit. Gegevens over het succes of verdwijnen van deze vogelsoort zijn waardevol voor de bescherming van veel andere diersoorten. De auteurs noemen de grauwe klauwier dan ook de 'ambassadeur voor natuurherstel'.

De grauwe klauwier laat zien hoe herstelmaatregelen effect hebben op behoud en bescherming van deze vogel die in de vorige eeuw in Nederland en België bijna verdwenen was. Een must voor vogelliefhebbers en natuurbeschermers.

Het boek is opgedragen aan een van de opmerkelijkste natuurbeschermers van de laatste jaren Hans Esselink, die in 2008 onverwachts overleed. Zijn geestdrift en tomeloze enthousiasme voor natuurherstel in Nederland kwam voor een groot deel voort uit zijn inzicht dat herstelmaatregelen in het Bargerveen voor de grauwe klauwier erg goed hadden uitgepakt. Dit was de start van Hans als klauwierenonderzoeker. Het concept van het bestuderen van dieren om daarmee natuurherstel te bevorderen heeft hij als directeur van 'zijn' Stichting Bargerveen zeer succesvol in allerlei ecosystemen kunnen toepassen.

De grauwe klauwier

Ambassadeur voor natuurherstel

Auteurs: Arnold van den Burg, Marijn Nijssen, Stef Waasdorp, Marten Geertsma en Dries Van Nieuwenhuyse Illustrator: Elwin van der Kolk Uitgever: KNNV Uitgeverij i.s.m. Stichting Bargerveen Uitvoering: 112 p., 21 x 23 cm, genaaid gebrocheerd met flappen ISBN: 978 90 5011 399 1

Prijs: ¤ 19,95

Verkrijgbaar in de boekhandel en via www.knnvuitgeverij.nl