Provincie Friesland

PERSBESLUITENLIJST

Het college van Gedeputeerde Staten heeft op
29 november 2011 het volgende besloten:

Mededelingen
Gedeputeerde Staten hebben de besluitenlijst van de GS-vergadering van 22 november 2011 vastgesteld.
Besluitenlijst beschikbaar


1. Subsidieloket toerisme wegens succes gesloten Er is zoveel belangstelling voor de subsidieregeling van de provincie voor bedrijven in de toerismesector, dat dit subsidieloket komend jaar dicht is. De reden hiervoor is dat al het geld al is toegewezen.

Het gaat om de regeling Stimulering Toerisme Natuurlijk Fryslân 2009-2012 (STINAF) van de provincie Fryslân. De regeling is bedoeld voor het versterken van de positie van toeristische ondernemingen door innovaties en kwaliteitsverbeteringen op het gebied van duurzaamheid, toegankelijkheid, landschappelijke inpassing, natuurontwikkeling en architectuur te stimuleren.

In totaal was er voor deze regeling 6,2 miljoen euro beschikbaar. Omdat de belangstelling voor de regeling overweldigend was, is besloten om budget naar voren te halen in de periode 2010 en 2011.

De regeling loopt formeel door tot 30 september 2012. Maar door het naar voren halen van het budget, is de regeling uitgeput. Het beschikbare budget is in subsidiebeschikkingen vastgelegd. Reden waarom de provincie om het budget voor 2012 vast te stellen op 0 euro.


2. Fryslân ondertekent convenant Jeugdzorg
Het ministerie van Veiligheid en Justitie en de provincies ondertekenen een convenant. Hiermee wordt de financiering en sturing van landelijk werkende instellingen in de Jeugdzorg overgeheveld naar de provincies. Het betreft een ongewijzigde voortzetting van een eerder convenant. Het convenant is een uitwerking van bestuurlijk overleg tussen IPO en het ministerie van Veiligheid & Justitie.


3. Digitaal Grien Boekje Fryske taal
Der komt in digitaal Grien Boekje foar de Fryske taal en in funskje foar it Frysk yn Google Translate. It Kolleezje hat dêr jild foar fûn, doe't bliken die dat it budzjet foar de regeling Befoardering Frysk Taalgebrûk (BFT) 2011 noch net hielendal op wie.

Mei it digitale Griene Boekje jout it Kolleezje ynfolling oan in winsk fan de steatefraksje fan GrienLinks, dy't earder oanjûch dat der ferlet is fan sa'n boekje. De Fryske Akademy sil der wurk fan meitsje.


4. Meer geld voor restauratie kerken en molens Er komt meer geld voor de restauratie van kerken en molens. Dat is niet alleen goed voor de kerken en molens in Fryslân, maar ook voor de bouwsector die te lijden heeft van de economische crisis.

Om de Friese economie een duwtje in de rug te geven, trekt het college van Gedeputeerde meer geld uit voor het opknappen van molens en kerken. Het College haalt een bedrag van E 320.000, dat in de begroting voor komend jaar staat, naar voren. Op die manier kunnen er nu meer aanvragen, die organisaties tussen 1 september en 7 oktober hebben ingediend, worden gehonoreerd. En dat leidt tot meer opdrachten dit jaar voor de bouw- en restauratiesector.

In totaal is er nu zo'n 1,5 miljoen euro beschikbaar voort de restauratie van kerken en molens. Kort nadat de subsidieregeling werd opengesteld, liep het storm. Er kwamen 137 aanvragen binnen, veel meer dan waarvoor geld was. Door de verruiming van het budget kunnen nu meer aanvragen toegekend worden.

---- -- Beslutelist gearkomste fan D.S. 22 novimber 2011. CdK oanwêzich oant 10.30 oere. ___________________________________________________________________________________ Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid) ___________________________________________________________________________________


1.

a.

Aktualiteiten en tema's.


2.

a. b.

Aktiviteitenkalinder. De Beslutelist fan 15 novimber 2011 wurdt ûnferoare fêststeld.

gearkomste fan D.S. 22

novimber 2011.


-2-

___________________________________________________________________________________ Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid) ___________________________________________________________________________________

BESPREKPUNTEN

Kennis en Economie (Konst)

B1.

Financiering Energy Valley 4.

Koarte gearfetting fan it ûnderwerp: De stichting Energy Valley (EV) heeft een formeel verzoek voor financiering voor de komende 4 jaar bij de provincies ingediend. Nu het Rijk heeft aangegeven geen financiering vanuit het REP-centraal te willen, komt er een grotere vraag bij de provincies. Hierover is verschillende malen met andere provincies en de RvT van EV over gesproken. Ten behoeve van het behoud van de medewerkers van Energy Valley moet op korte termijn zekerheid kunnen worden gegeven over het voortbestaan van de stichting. Daarbij is het van belang dat de stichting vanuit alle provincies eenduidige subsidievoorwaarden krijgt opgelegd. D.S. beslute: 1. het voorliggende Strategieplan Stichting Energy Valley 2012-2015 te beschouwen als plan op basis waarvan subsidie kan worden verstrekt met dien verstande dat de eveneens bijgevoegde afspraken d.d. 13 oktober 2011 over de uitvoering daarvan in Fryslân daar integraal onderdeel van uitmaken; 2. in te stemmen met een reservering van in totaal 1.575.000 voor medefinanciering van de Stichting Energy Valley voor de periode 2012-2015; 3. deze financiering vooralsnog te dekken uit het Budget Duurzame Energie 2012-2015 ( 393.750/jaar); 4. na besluitvorming over het REP-kader, te overwegen of dekking uit het regionaal REP gerealiseerd kan worden; 5. in te stemmen met bijgevoegde begrotingswijziging; 6. a. Voor de jaren 2012 en 2013 een subsidie aan Energy Valley te verlenen van 393.750,- per jaar, onder de opschortende voorwaarde dat de overige financiering verzekerd is; b. Bij deze subsidieverlening de verplichting op te leggen dat er over twee jaar een lichte evaluatie plaats vindt waarbij wordt gekeken of de private financiering voor EV én de hoeveelheid Friese projecten in het projectenportfolio naar het oordeel van GS voldoende is toegenomen; 7. omwille van de beoogde reductie van administratieve lasten aan te sluiten bij de door GS van Groningen gehanteerde overige voorwaarden en bepalingen.

gearkomste fan D.S. 22

novimber 2011.


-3-

___________________________________________________________________________________ Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid) ___________________________________________________________________________________

B2.

Aangehouden.

Verkeer & Vervoer (Kramer)

B3.

Antwoorden schriftelijke vragen FNP Steatenfraksje over aansluitingen tussen verschillende vervoerbedrijven.

Koarte gearfetting fan it ûnderwerp: Mevrouw Anna Martha van der Mei heeft namens de Statenfractie van de FNP schriftelijke vragen gesteld over de aansluitingen tussen verschillende openbaar vervoerbedrijven. Dit naar aanleiding van een evaluatie waarbij naar voren kwam dat vervoerders vaak meer belang hechten aan aansluitingen binnen hun eigen gebied dan aan aansluitingen met aangrenzende vervoerbedrijven. D.S. beslute: 1. de gewijzigde beantwoording van de schriftelijke vragen vast te stellen; 2. ged. Kramer te mandateren de gewijzigde tekst vast te stellen. Proseduere: Toezenden aan Provinciale Staten.

F,P&C (De Vries)

B4.

Beantwoorden van schriftelijke vragen d.d. 8 november 2011, ingediend door GrienLinks over "Salaris en honoraria Vitens".

Koarte gearfetting fan it ûnderwerp: Op 8 november 2011 zijn door de GrienLinks-fractie statenvragen gesteld over het salaris en de honoraria van bestuurders bij Vitens. Voor de beantwoording van deze vragen is een conceptbrief opgesteld. Voor de vragen en de beantwoording daarvan wordt verwezen naar de inhoud van de bijgevoegde conceptbrief (docbasenummer 00980619). D.S. beslute: in te stemmen met bijgevoegde beantwoording van schriftelijke vragen van 8 november 2011, ingediend door GrienLinks over "Salaris en honoraria Vitens". Proseduere: Toezenden aan Provinciale Staten.

gearkomste fan D.S. 22

novimber 2011.


-4-

___________________________________________________________________________________ Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid) ___________________________________________________________________________________

F,P&C (De Vries)

B5.

Stand van zaken voorwaardelijke budgetten.

Koarte gearfetting fan it ûnderwerp: Bij de vaststelling van de Begroting 2012 zijn een aantal budgetten vooralsnog voorwaardelijk in de Begroting opgenomen in afwachting van een beleidsvoorstel. Naast deze budgetten waren al eerder een aantal voorwaardelijke budgetten in de meerjarenbegroting opgenomen. Voor het vrijgeven van voorwaardelijke budgetten moet een beleidsvoorstel aan de Staten worden voorgelegd. Voor een aantal budgetten is dit inmiddels gedaan, voor een paar budgetten wordt dit middels dit statenstuk gedaan. Voor de resterende voorwaardelijke budgetten wordt aangegeven wanneer het beleidsvoorstel zal worden voorgelegd. D.S. beslute: 1. bijgevoegd statenvoorstel gewijzigd ter vaststelling voor te leggen aan Provinciale Staten; 2. het Plan van Aanpak Millennium Provincie afzonderlijk voor PS te agenderen. Proseduere: Toezenden aan Provinciale Staten.

gearkomste fan D.S. 22

novimber 2011.


-5-

___________________________________________________________________________________ Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid) ___________________________________________________________________________________

SOBD (Schokker)

B6.

Bestuursakkoord, zoals ondertekend door vertegenwoordigers van het Rijk, het IPO, de VNG en de Unie van Waterschappen; deelakkoord Water en deelakkoord Landelijk Gebied

Koarte gearfetting fan it ûnderwerp: Op 21 april is het Bestuursakkoord ond1ertekend door het Rijk en de koepels IPO, VNG en UvW. Dit moet vervolgens worden voorgelegd aan de PS'en van de provincies. In de meeste provincies is dat gebeurd. In Flevoland en in Fryslân moet dat nog. Er was nog onduidelijkheid over een aantal zaken. Behandeling in PS op 13 juli is daarom aangehouden. Nu is er meer duidelijkheid en voldoende aanleiding om het Bestuursakkoord (Bestuursafspraken 2011-2015) ter besluitvorming voor te leggen aan PS. Bijgevoegd is een PS-voorstel. Minister Donner schrijft een brief met betrekking tot o.a. de Friese taal aan het IPO. Het PS-voorstel gaat pas naar PS indien die brief openbaar is geworden. Zie ook punt 12. Neiere taljochting. D.S. beslute: 1. in te stemmen met het Bestuursakkoord (nu te noemen: Bestuursafspraken 2011-2015), het deelakkoord Water en het deelakkoord Natuur en Landelijk Gebied, overeenkomstig het gestelde in bijgevoegd PS-voorstel; 2. ged. Schokk er te mandateren de definitieve tekst vast te stellen. Proseduere: Toezenden aan Provinciale Staten. Kennis en Economie (De Vries) B7. Beantwurding fragen PVV, D66 en VVD oer Kulturele Haadstêd.

Koarte gearfetting fan it ûnderwerp: De VVD hat foar de simmer fragen steld oer Kulturele Haadsted, dy't lang lizzen bleaun binne troch in personiele ferskowing en tal fan ûntwikkelings by de ambysje Kulturele haadstêd. Ferline wike binne Provinsjale Steaten oer de lange behanneling ynformearre. Op 15 novimber hawwe de Steaten ek it útstel krigen en hoe no fierder mei Kulturele Haadstêd. Dat útstel jout op de measte fragen fan de trije fraksjes al antwurd, mar foar de folsleinens krije alle fragen noch in antwurd. D.S. beslute: 1. yn te stimmen mei de wizige beändering fan de fragen oer Kulturele Haadstêd fan VVD, D66 en PVV; 2. ged. De Vries te mandatearjen de wizige tekst fêst te stellen. Proseduere: Tastjoere oan Provinsjale Steaten. gearkomste fan D.S. 22

novimber 2011.


-6-

___________________________________________________________________________________ Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid) ___________________________________________________________________________________

HAMMERSTIKKEN

SOBD (Allen)

H1. SG-lijsten van 15 t/m 21 novimber 2011. D.S. beslute: de SG-lijsten vast te stellen.

Ruimte (Konst)

H2.

WRO-besluiten van 12 t/m 18 novimber 2011.

D.S. beslute: de WRO-besluiten vast te stellen.

gearkomste fan D.S. 22

novimber 2011.


-7-

___________________________________________________________________________________ Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid) ___________________________________________________________________________________

K&M (De Vries)

H3.

Wijziging beheer legaat Jorritsma Boschmafonds.

Koarte gearfetting fan it ûnderwerp: Uit het Jorritsma Boschmafonds, een legaat dat door de provincie Fryslân wordt beheerd, wordt jaarlijks aan jonge mensen met een laag of geen inkomen een bijdrage toegekend bedoeld als tegemoetkoming in de studiekosten. Om voor een bijdrage in aanmerking te komen wordt er gelet op de bijstandsnorm en op grond daarvan wordt een maximum gesteld. Dit maximum wordt jaarlijks bepaald. Voorheen was het jaarlijks rendement van het in hoofdzaak in aandelen belegd vermogen voldoende om alle uitkeringen van te betalen, maar de laatste jaren neemt het aantal aanvragen toe. Dit komt mede door de ruchtbaarheid die de Sociale Dienst aan het fonds heeft gegeven. Voor het schooljaar 2011/2012 voorzien wij dat het overgebleven kapitaal ontoereikend is om een totaalbedrag zoals in 2010/2011 uit te betalen ( 207.090,--). In 2010 bedroeg het kapitaal van het Jorritsma Boschmafonds 331.061,--, bestaande uit 248.639,-- aandelenvermogen en 82.522,-- aan liquide mi ddelen. Om het schooljaar 2010-2011 te financieren zijn de liquide middelen ad. 82.522,-- benut en dient een deel van het aandelenvermogen te worden verkocht (voor circa 130.000,--). Er blijft dan nog 119.000,-- over om te beleggen. Gezien de beperkte omvang van het restant vermogen en de hoge risico's van het beleggen in aandelen is het verstandig ook het restant meteen te verkopen. Het bedrag is dan niet onderhevig aan koersschommelingen kan dan bij de provincie worden geplaatst. Vanuit de provincie wordt de richtlijn begroting die jaarlijks door het college wordt vastgesteld gehanteerd voor de rentetoerekening. Daarnaast is in het testament van de nalatenschap van mevrouw Jorritsma Boschma opgenomen dat het stamkapitaal 110.723,-(indertijd fl. 244.000,--) in stand dient te worden gehouden. Per saldo kan er voor een eventueel volgende ronde nog maximaal 8.000,-- uit het aandelen kapitaal worden onttrokken en zal het rendement waarschijnlijk niet meer dan 4.000,-- bedragen. D.S. beslute: 1. om in plaats van elk jaar nu 1 keer in de 4 jaar een uitkering te verlenen uit het Jorritsma Boschma fonds; 2. dat het maximaal uit te keren bedrag niet meer kan zijn dan het behaalde rendement over 4 jaar, vast te stellen voor het eerst op 1 mei 2015; 3. in 2015 voor het eerst tot een uitkering over te gaan; 4. het in aandelen belegde vermogen (circa 247.639,--) geheel te verkopen en daarmee de door de provincie voorgeschoten 130.000, 5. terug te betalen en het restant (circa 119.000,--) te plaatsen bij de provincie; 6. de richtlijn begroting die jaarlijks door het college wordt vastgesteld te hanteren voor de rentetoerekening; 7. de begrotingswijziging vast te stellen. gearkomste fan D.S. 22

novimber 2011.


-8-

___________________________________________________________________________________ Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid) ___________________________________________________________________________________

MEIDIELINGS

a. b.

Planning Tweede Kamer, week 47 : besproken. Konsept Beslutelist PS 2 novimber 2011 : besprutsen; de wizigings wurde oan de griffy trochjûn. Beslutelisten kommisjes LL&W en B&M op 16 novimber 2011 : besprutsen.

c.

gearkomste fan D.S. 22

novimber 2011.

---- --