Ingezonden persbericht


EWALD LAP IS WHISKYKENNER VAN HET JAAR 2011
Strijd om eretitel en reis naar Highland Park keert jaarlijks terug

Amsterdam, 29 november 2011 | Tijdens het International Whisky Festival in Den Haag heeft de eerste editie van de 'Whiskykenner van het Jaar' plaatsgevonden. Inzet van de nationale competitie, waar kenners en liefhebbers van whisky aan konden deelnemen: de eretitel en een reis naar Highland Park.

Ewald Lap (41) uit Utrecht ging na een prachtige strijd verdiend met de titel 'Whiskykenner van het Jaar 2011' en reisprijs aan de haal. Uit een totaal van ruim 250 deelnemende liefhebbers en kenners heeft Ewald zijn kunde op verschillende 'whisky' terreinen bewezen: nosen, tasten en inhoudelijke kennis.

De competitie bestond uit drie rondes: theorie, nosing en tasting, en een sessiefinale, gevolgd door een Grande Finale. In de weken voorafgaand aan het International Whisky Festival, speelden liefhebbers en zelfbenoemde kenners al de theorieronde op www.whiskykennervanhetjaar.nl. De besten gingen door naar de tweede ronde, een nosing en tasting tijdens het festival. Vijf verschillende geuren en evenzoveel smaken moesten de deelnemers identificeren: is dit vanille of fudge, proef ik een blend of een single malt?

Het interactieve scoreboard hield de deelnemers op de hoogte van hun actuele status. Alleen de top 3 werd uitgenodigd op het podium voor de sessiefinale. Deze finales leverden uiteindelijk vijf winnaars voor de ontknoping op zondag 20 november.

International Whisky Festival organisator Wouter Wapenaar presenteerde de eindstrijd. Jurylid Hans Offringa kende punten toe aan goede antwoorden, foute antwoorden werden bovendien bestraft met minpunten. Een zinderende ontknoping van de competitie volgde. De finalekandidaten gaven elkaar geen strobreed toe. Uiteindelijk stapte Ewald Lap als gelukkige winnaar van het podium.

,,Zondag ging ik wel met een heel ander gevoel naar het festival dan vrijdag,'' aldus Ewald Lap. ,,De spanning om de reis te winnen was hoog en de competitie was sterk, ik gaf mezelf zo'n 20% kans op winst. Mijn tactiek: alleen maar op de knop drukken als ik het antwoord echt zeker wist.'' En Ewald wist zijn antwoorden zeker. Met recht is hij tot ' Whiskykenner van het Jaar 2011' gekroond.

De Utrechtenaar mag zijn titel een jaar dragen. Tijdens het International Whisky Festival van 16 tot en met 18 november 2012 staat deze weer op het spel.