NOC*NSF


Arnhem, 29 november 2011

NOC*NSF onderzoekt mogelijkheid Jeugd Olympische Spelen in Rotterdam

NOC*NSF gaat samen met Rotterdam de mogelijkheden verkennen om een bid op de Jeugd Olympische Spelen van 2018 of 2022 uit te brengen. Het evenement past goed in het rijtje van sportevenementen die Nederland al heeft binnen gehaald.

NOC*NSF speelt hiermee in op het idee dat in de Rotterdamse gemeenteraad is ontstaan om een gooi te doen naar dit evenement.

Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF: "De Jeugd Olympische Spelen zijn een prachtig evenement voor Nederland. Er zijn tientallen internationale topatleten als rolmodel betrokken bij de Jeugd Olympische Spelen die daarmee op een unieke wijze de jeugd inspireren. Om te gaan sporten, om de Olympische waarden, excelleren, vriendschap en respect in actie om te zetten, om elkaar te ontmoeten en om plezier te hebben. Wij zijn blij met het enthousiasme waarmee Rotterdam samen met ons gaat onderzoeken op welke wijze wij dit evenement naar Nederland kunnen halen."

De Jeugd Olympische Spelen zijn een nieuw topsportevenement voor jonge sporters vanuit de hele wereld. Deelnemers zijn 15-18 jaar oud en aan een zomereditie nemen 3500 sporters deel. Op het 12-daags programma staan de 28 Olympische zomersporten, waarvan een aantal in aangepast format. Basketball is bijvoorbeeld een 3 tegen 3 toernooi en in diverse sporten doen ook gemengde teams mee.

De Jeugd Olympische Spelen zijn geen mini-Olympische Spelen. Er zijn zeker overeenkomsten, maar het is een evenement met een eigen visie, vorm en karakter. En het gaat nadrukkelijk om meer dan sport. Een onderdeel is het Cultuur- en Educatie Programma voor zowel deelnemers als de lokale jeugd.

De Jeugd Olympische Spelen worden georganiseerd onder auspiciën van het IOC. Vorig jaar vonden op initiatief van het Internationaal Olympisch Comité in Singapore de eerste Jeugd Olympische Spelen plaats en over twee maanden is het de beurt aan Innsbruck voor de eerste wintereditie.

Nederlands Olympisch Comité
Nederlandse Sport Federatie
Papendallaan 60
Postbus 302
6800 AH Arnhem