Ingezonden persbericht


November 2011

De steenuil

Steenuilen leven in de buurt van mensen: ze broeden op boerenerven, zoeken hun voedsel in cultuurlandschappen en ze laten zich zelfs overdag zien, vaak zittend op het dak van een schuur. In De steenuil komen 25 jaar onderzoek en samenwerking bij elkaar. De auteurs delen hun passie voor deze kleinste uil van Nederland met talloze bewoners van het platteland en vele honderden vrijwilligers. in de stad. De steenuil gaat daarom ook over mensen.

In De steenuil wisselen ecologische feiten en wetenswaardigheden elkaar af met portretten en verhalen van mensen die de auteurs tegenkomen tijdens hun onderzoek. Boeren en buitenlui bij wie de steenuil op het erf broedt, enthousiaste kinderen die meehelpen met het ringen, vrijwilligers die nestkasten ophangen. Van de Brabantse Uilenvrouwkes tot de Gelderse Mussenclub en van de vogelman uit Uffelte tot vrijwilligers in het grensgebied van Siebengewald.

Dat de steenuil al van oudsher verbonden is aan de mens, komt aan bod in de hoofdstukken over historie en kunst. Op munten uit het oude Griekenland kwam zijn portret al voor. De godin Athene staat vaak afgebeeld met een steenuil aan haar zijde. Aan haar heeft hij zijn wetenschappelijke naam te danken: Athene noctua.

De steenuil speelt sinds 2007 ieder voorjaar een hoofdrol in 'Beleef de lente'. Deze website van Vogelbescherming Nederland zendt live beelden uit van webcams die geplaatst zijn bij nesten van acht verschillende vogels. Van het eerste ei tot het laatste uitgevlogen jong: alles wordt uitgezonden. De auteurs van De steenuil zijn intensief betrokken bij Beleef de lente; zij verzorgen onder meer de het commentaar bij de beelden van de broedende steenuilen.

De steenuil is een innemend boek. Deze vogel heeft gewoon iets vertederends! Een boek voor iedereen die meer wil weten over de steenuil en zijn band met de mens. En een onmisbaar boek voor iedereen die mee wil helpen de steenuil te beschermen.

De steenuil

Auteurs: Ronald van Harxen en Pascal Stroeken Illustratoren: Elwin van der Kolk en Jos Zwarts Uitgever: KNNV Uitgeverij i.s.m. STONE (Steenuilenoverleg Nederland) Uitvoering: 160 p., 21 x 23 cm, genaaid gebrocheerd met flappen ISBN: 978 90 5011 398 4

Verkrijgbaar in de boekhandel en via www.knnvuitgeverij.nl