Gemeente Alkmaar

BESLUITENLIJST van de vergadering van burgemeester en wethouders van 29 november 2011 Aanwezig: P.M. Bruinooge, voorzitter drs. V.H. Kloos J.P. Nagengast MBA mw. M. Hamberg drs. M.L. Hagen mw. A.J.A. van de Ven dr. J.C.M. Cox, secretaris Afwezig: mr. P. de Baat MPM 1. Opening De besluitenlijst van de vergadering van 22 november 2011 wordt vastgesteld. Besluiten Internationaal Beleid Samenvatting / bestuurlijke organisatie: In de raadsvergadering van 10 september 2009 is het voorstel `Nota Internationale Samenwerking' behandeld. De raad bereikte hierover niet direct overeenstemming en heeft daarop in de raad van 3 juni 2010 een adviesgroep ingesteld bestaande uit vertegenwoordigers van alle fracties met uitzondering van OPA. De commissie Bestuur en middelen heeft ingestemd met het advies van de adviesgroep, dit is nu verwerkt in de nota Internationaal Beleid. Hangende het vast te stellen internationaal beleid is besluitvorming over het voortzetten van de stedenband met Bergama aangehouden. Voorgesteld wordt de stedenband met Bergama te continueren in de context van het nieuwe Internationaal Beleid met de stedenbanden `op afstand'. Besluit: 1. Bijgaand raadsvoorstel ter vaststelling voor te leggen aan de Raad. De stedenband met Bergama te continueren in de context van het nieuwe 2. Internationaal Beleid met de stedenbanden `op afstand'. 11.2803 Bruinooge Benoeming gemeentelijke lijkschouwers Samenvatting / bestuurlijke presentatie: Op grond van de Wet op de Lijkbezorging dienen de gemeentelijke lijkschouwers formeel benoemd te worden door het college van burgemeester en wethouders.

2.

11.2771 Bruinooge


1

Besluit: Op grond van de Wet op de Lijkbezorging te (her)benoemen tot gemeentelijk lijkschouwer: De heer B. Kruyver Mevrouw T.G. Engelhart Mevrouw G.C. Burauen De heer P.T. Bet De heer W. Barends De heer A. Sahebali De heer A.J. Schoenmaker De heer G.C.J. Vogel 11.2773 Bruinooge Prostitutieproblematiek en Mensenhandel Samenvatting / bestuurlijke presentatie: Met de nota aanpak prostitutieproblematiek en mensenhandel Alkmaar 2011 wil het College de gemeenteraad informeren over de voortgang in de integrale aanpak en het realiseren van de eerder afgesproken doelstellingen. Inmiddels is op diverse onderdelen grote vooruitgang geboekt. Opvang en begeleiding/zorg van mensenhandelslachtoffers blijft een knelpunt. Besluit: 1. In te stemmen met de Integrale voortgangsrapportage prostitutieproblematiek en mensenhandel Alkmaar 2010. 2. De rapportage ter opiniërende bespreking aan te bieden aan de commissie Bestuur en middelen. 3. Opdracht te geven tot nader onderzoek naar noodzaak en haalbaarheid van zorgcoördinatie voor slachtoffers van mensenhandel. 11.2789 De Baat Beantwoorden brief algemeen bestuur WNK Samenvatting / bestuurlijke presentatie: In de vergadering van het Algemeen Bestuur van het WNK van 22 juni hebben de portefeuillehouder Financiën en de Concerncontroller een toelichting gegeven op een aantal door het team ICPA gestelde vragen inzake risico's die het WNK loopt en verzocht om een schriftelijke reactie. Naar aanleiding van deze reactie bij brief van het Algemeen Bestuur van het WNK dd. 15 augustus jl.,reageert het Algemeen Bestuur op deze vragen. Hoewel een aantal punten zijn opgelost blijven er nog een aantal zaken over waar het WNK en dus de gemeenten risico lopen en is het goed het Algemeen Bestuur daar op te wijzen. Besluit: In te stemmen met bijgevoegde brief aan het Algemeen Bestuur van het WNK. 11.2820 Nagengast Raadsvragen OPA hondenbelasting gebruiken voor hondenbeleid Samenvatting / bestuurlijke presentatie: Het lid van de raad, Bart van Groen , heeft ons bij brief van 18-10-2011 vragen gesteld inzake hondenbelasting besteden aan hondenbeleid.


2

Besluit: Instemmen met bijgaande beantwoording. 11.2703 Nagengast Raadsvragen LA inzake geluidoverlast N245 (Schagerweg) en Huiswaarderweg in de wijk de Horn Zuid Samenvatting / bestuurlijke presentatie: Bij brief van 13 februari 2006 heeft Leefbaar Alkmaar vragen gesteld over de geluidshinder in de wijk de Horn Zuid vanwege het wegverkeer op de N245 (Schagerweg) en de Huiswaarderweg. Op 14 maart 2006 zijn de eerste vragen beantwoord. De rest van de vragen vroegen om meer onderzoek. In bijgaande stukken is antwoord gegeven op deze vragen. Besluit: In te stemmen met bijgaande beantwoording. 11.2764 Hamberg Jaarverslag leerplicht Alkmaar 2010-2011 Samenvatting / bestuurlijke presentatie: De wet op de leerplicht schrijft voor dat het college van B&W het jaarverslag over het afgelopen schooljaar voor 1 oktober vaststelt. Het jaarverslag gaat in op de werkzaamheden van de afdeling leerplicht: gegevens over verzuim, meldingen in zorgadviesteams, aantal opgemaakte dossiers, aantal opgemaakte processen verbaal en relevante ontwikkelingen. Besluit: Het jaarverslag leerplicht over het schooljaar 2010-2011 vast te stellen en ter kennisname aan te bieden aan de algemene raadscommissie. 11.2765 Hamberg Ambtsinstructie leerplicht Alkmaar Samenvatting / bestuurlijke presentatie: De huidige ambtsinstructie dateert van 2005. Door Ingrado, vereniging van leerplichtambtenaren en RMC, is een nieuwe modelinstructie gemaakt. In het kader van regionale samenwerking is door de leerplichtambtenaren uit de regio Alkmaar de modelinstructie gebruikt om een nieuwe ambtsinstructie op te stellen voor de regio. De versie die nu voorligt ter vaststelling zal gaan gelden voor de gemeenten Alkmaar, Schermer en Graft de Rijp. Besluit: 1. De Ambtsinstructie leerplicht Alkmaar vast te stellen. 2. De Ambtsinstructie leerplicht Alkmaar ter kennisname aan te bieden aan de algemene raadscommissie. 11.2595 Hamberg Bestuurlijke Startnotitie Decentralisaties Awbz, Jeugdzorg en Wet Werken Naar Vermogen Samenvatting / bestuurlijke presentatie: De maatschappij en de overheid veranderen. De kern van de verandering is de omslag van een verzorgende overheid naar versterking van de eigen kracht van de


3

burger. In het Bestuursakkoord 2011 ­ 2015 tussen het Rijk en de VNG worden hiervoor met de decentralisatie van de Jeugdzorg, delen van de AWBZ en Wet Werken naar Vermogen belangrijke stappen gezet. Gezien het grote maatschappelijke, financiële en organisatorische afbreukrisico heeft het college besloten de decentralisatie uit te voeren volgens het organisatiemodel groot project en het te plaatsen op de Doorbraakagenda. Besluit: 1. In te stemmen met de bestuurlijke startnotitie decentralisaties en de daarin genoemde uitgangspunten. 2. De stuurgroep Decentralisatie in te stellen waarin de wethouders Hamberg, Hagen (voorzitter) en De Baat zitting nemen. 3. Van de totale kosten 463.000,-- taakstellend op te nemen in de begroting 2012 voor de projectorganisatie decentralisatie jaarschijf 2012 en te dekken uit: a. het budget ad 150.000,-- dat is opgenomen in de programmabegroting 2012 als incidenteel nieuw beleid voor de invoering van de WWNV; b. het door het Rijk beschikbaar gestelde budget transitiekosten AWBZ ad 233.000,--; c. het conform het Bestuursakkoord, onderdeel Jeugdzorg, nog door het Rijk beschikbaar te stellen invoeringsbudget Jeugdzorg 2012 geraamd ad 80.000,--. 4. Van de totale kosten 277.000,-- te bekostigen uit de formatie van de staande organisatie. 5. De gemeenten die zich aansluiten bij de regionale projectgroepstructuur Jeugdzorg, AWBZ en WWNV te laten bijdragen in de kosten van de projectstructuur naar rato van het aantal inwoners. 6. In het oktober 2012 op basis van een tussenevaluatie te bepalen of, en zo ja, in welke omvang de projectstructuur moet worden gecontinueerd. 7. De projectdirecteur opdracht te geven zorg te dragen voor de invulling van de functies projectmanager Decentralisatie en projectleiders Jeugdzorg, Awbz en WWNV. 8. De notitie decentralisatie " Van verzorgingsstaat naar actieve stad" ter kennisname aan te bieden aan de algemene raadscommissie. 11.2831 Hamberg Verordening Startersleningen: jaarlijkse indexatie verwervingskosten Samenvatting / bestuurlijke presentatie: In de Verordening Startersleningen staat wat de prijs van een woning moet zijn om voor een Starterslening in aanmerking te komen. De verwervingskosten worden jaarlijks geïndexeerd en moeten nu voor het jaar 2012 worden aangepast. Besluit: In de "Verordening VROM-startersleningen gemeente Alkmaar 2009" de 1. verwervingskosten voor bestaande koopwoningen, zoals genoemd in artikel 6 lid 1 onder b, te wijzigen naar respectievelijk 182.466,-- (minimumbedrag) en 206.520,-- (maximumbedrag).


4

2.

3. 4.

In de "Verordening VROM-startersleningen gemeente Alkmaar 2009" de verwervingskosten voor nieuwbouw koopwoningen, zoals genoemd in artikel 6 lid 1 onder c, te wijzigen naar 206.520,--(maximumbedrag). De wijzigingen genoemd onder besluit 1 en 2 op de gebruikelijke wijze bekend te maken. De wijzigingen genoemd onder besluit 1 en 2 gaan in per 1-1-2012 of, in het geval dat de bekendmaking later is, één dag na de bekendmaking.

11.2780 Hagen

Wmo beleidskader 2012-2016 Samenvatting / bestuurlijke presentatie: Het nieuwe Wmo beleidskader 2012 ­ 2016, dat op 12 januari 2012 in de raad wordt vastgesteld, zet de lijnen uit voor vernieuwing van het beleid. Met dit beleidskader wordt een omslagpunt gemarkeerd in de uitvoering van de Wmo, gericht op een grotere rol van en concrete resultaten voor burgers, de introductie van wederkerigheid, meer maatwerk en flexibiliteit èn een erkenning van de noodzaak van regionale samenwerking. Daarmee is het beleidskader minder afsluiting van een proces van beleidsontwikkeling dan een start van een vernieuwende uitvoering. Besluit: 1. In te stemmen met het Wmo-beleidskader 2012-2016. 2. Bijgaand raadsvoorstel ter vaststelling voor te leggen aan de raad. 3. Het Wmo Cliëntenplatform uit te nodigen voor een gesprek over de adviesgang.

11.2804 Van de Ven

Startnotitie idee- en ontwerpfase Masterplan Grote Sint Laurenskerk Samenvatting / bestuurlijke presentatie: Voor de idee- en ontwerpfase van het project Masterplan Grote Sint Laurenskerk is, ter versterking van de erfgoedfunctie, een startnotitie opgesteld. Deze wordt ter goedkeuring aan burgemeester en wethouders voorgelegd. Besluit: 1. In te stemmen met de startnotitie idee- en ontwerpfase Masterplan Grote Sint Laurenskerk. 2. De startnotitie idee- en ontwerpfase Masterplan Grote Sint Laurenskerk ter kennisname aan te bieden aan de algemene raadscommissie.

11.2775 Van de Ven

Raadsvragen LA inzake buurthuis 't Ambacht Samenvatting / bestuurlijke presentatie: Het lid van de raad, mevr. M. Bolte, heeft bij ons bij brief van 25-10-2011 vragen gesteld inzake buurthuis 't Ambacht. Besluit: In te stemmen met bijgaande beantwoording.


5

11.2806 Van de Ven

PRN-terrein Einthovenstraat/Keesomstraat Samenvatting / bestuurlijke presentatie: Het verzoek betreft het planologisch mogelijk maken om 3 panden (Fleming, Ballot en Lorentz) te realiseren op de hoek Einthovenstraat/Keesomstraat. Tevens wordt alleen voor het pand Fleming de activiteit bouwen aangevraagd. De drie gebouwen vallen onder de tweede fase van het Inventor Business Park II. De eerste fase is reeds gerealiseerd. Het verzoek is in strijd met het bestemmingsplan en medewerking is mogelijk door het voeren van een uitgebreide afwijkingsprocedure (vm. projectbesluit). Besluit: Over te gaan tot het volgen van een procedure ex artikel 2.12, lid 1, sub a, onder 3º van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) voor de activiteit planologische afwijking voor het realiseren van drie gebouwen (Fleming, Ballot en Lorentz) met bijbehorende inrichting en de activiteit bouwen voor het gebouw Fleming.

11.2809 Van de Ven

Nollen-Oost 32 woningen, wijziging verkavelingsopzet Samenvatting / bestuurlijke presentatie: De Nollen-Oost is een wijk met 375-400 woningen. Hiervoor is destijds "De Nollen 1999, Uitwerkingsplan de Nollen", vastgesteld door de gemeenteraad. Door het achterblijven van verkoopresultaten van de duurdere woningen heeft de aanvrager (VBM Ontwikkeling) besloten tot een typologieaanpassing. In plaats van vrijstaande woningen en tweekappers wordt voorgesteld een aantal rijwoningen in het plan onder te brengen. Het aantal woningen blijft hierdoor gelijk. Medewerking is mogelijk door het voeren van een uitgebreide afwijkingsprocedure (vm. projectbesluit). Besluit: 1. Over te gaan tot het volgen van een procedure ex artikel 2.12, lid 1, sub a, onder 3º van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) voor het gedeeltelijk herontwikkelen van het plangebied (32 woningen) in de NollenOost (noordelijk gedeelte). 2. Over te gaan tot het volgen van een procedure om vaststelling van hogere geluidswaarden ex artikel 110a Wet geluidhinder (Wgh) voor twee woningen (bouwnrs 116B en 117B) ten gevolge van het railverkeerslawaai. 3. Het afdelingshoofd Bouwen te mandateren om het ontheffingsbesluit Wgh te ondertekenen.


6

---- --