VerkeersInformatieDienst

A1 muurvast na twee ongevallen op knooppunt Muiderberg

29 november 2011, 18:40
Weggebruikers ten oosten van Amsterdam kregen tijdens de dinsdagavondspits een forse vertraging voor de kiezen. Rond 17:40 uur gebeurde er op de A1 richting Amersfoort tegelijkertijd twee ongevallen op het knooppunt Muiderberg. Er moesten in totaal drie rijstroken afgesloten worden.

In eerste instantie botsen er drie voertuigen op elkaar. Waarschijnlijk schrok een andere weggebruiker hier dusdanig van dat hij een uitwijkmanoeuvre maakte. Een andere automobilist kon hem daarna niet meer ontwijken, met een aanrijding tot gevolg. Na de beide ongevallen bleven er slechts twee rijstroken beschikbaar voor het overige verkeer. Dit bleek uiteraard veel te weinig en al gauw ontstonden er lange files op de A1 en de A9.

Rond 18:00 uur stond er tussen de knooppunten Diemen en Muiderberg 7 kilometer verkeer stil achter het ongeval. Weggebruikers op de A9 richting Diemen kwamen in een file van 5 kilometer terecht achter het knooppunt Diemen. In sommige gevallen bedroeg de extra reistijd vanaf bijna een uur.

Op de A1 richting Amsterdam ontstond een zogenaamde kijkersfile van 5 kilometer. Deze verdween echter snel toen alle rijstroken even voor 18:30 uur vrijgegeven konden worden. Dit was een half uur eerder dan vooraf werd ingeschat.

Nadat alle rijstroken op het knooppunt Muiderberg vrijgegeven werden, begonnen de lange files ten (zuid-)oosten van de hoofdstad in rap tempo af te nemen.