D66

dinsdag 29 november 2011

Eerste Kamer wil Europese Toezichthouder Banken

De Eerste Kamer draagt het kabinet op in Brussel te pleiten voor een Europese toezichthouder op banken. Het voorstel van D66-Senator Joris Backer moet onder meer banken aan hun kapitaalbuffers houden, zodat ze bij crises zelf klappen op kunnen vangen. Alleen de PVV stemde tegen het plan van Backer.

Gezondheid banken

De D66-Senator wil eveneens dat de Europese toezichthouder banken met stresstesten ook de gezondheid van banken controleert. De huidige European Banking Authority (EBA) heeft te weinig bevoegdheden. `Nationaal bankentoezicht is gezien de ontstane bankenproblematiek in Europa ontoereikend. Een Europese toezichthouder moet meer stabiliteit genereren. Dat kan de EBA doen, alleen hebben ze dan wel de middelen nodig om daadkrachtig te kunnen optreden,"aldus Backer.

Gevarenzone

Ook D66-Kamerlid Wouter Koolmees stelde onlangs voor het Europees bankentoezicht te verscherpen en het takenpakket van de EBA uit te breiden. Minister De Jager (Financien, CDA) staat positief tegenover dit plan. Koolmees: `Veel banken werken in meerdere Europese landen, maar doen een beroep op één land als ze in de problemen komen. Hierdoor komen landen meteen in de gevarenzone als een bank failliet dreigt te gaan. Met een Europese bankenautoriteit raken overheden minder snel betrokken bij een financiële crisis en landen minder snel besmet met problemen uit de bankensector".