Gemeente Halderberge


Halderberge actualiseert handhavingsbeleid

De gemeente Halderberge is bezig om het handhavingsbeleid te actualiseren. "Een van de redenen is dat de regelgeving veranderd is en het daarom gewoon noodzakelijk is ," vertelt wethouder Jan Akkermans. "Daarnaast willen wij hiermee bereiken dat men in Halderberge goed en veilig kan wonen. Hierbij is het belangrijk dat we niet met twee maten meten." Het college stelt de raad eerst nog in de gelegenheid om te reageren. Vervolgens zal het college het handhavingsbeleid definitief vaststellen.

Uitleg handhaving

De gemeente stelt allerlei regels op het gebied van onder andere (brand)veiligheid, bouwen en openbare orde. Als je bijvoorbeeld een huis bouwt, moet je aan allerlei regels voldoen. De gemeente ziet toe dat de regels na worden geleefd. Gebeurt dit niet, dan treedt de gemeente hiertegen op (handhaven). Dit kan onder andere door het stilleggen van de bouw of door het opleggen van een dwangsom. Dit doet de gemeente ter bescherming van degene die bouwt, maar ook voor de veiligheid van de omwonenden. De gemeente handhaaft ook vaak op verzoek van inwoners, bijvoorbeeld als zij geluidsoverlast ervaren.

Huidige handhavingsbeleid

Het huidige handhavingsbeleid Halderberge 2009-2014 is erg summier en inmiddels verouderd door de nieuwe wet- en regelgeving. In de praktijk blijkt het geen goede (juridische) basis voor handhaving. Ook ontbreekt een duidelijke werkwijze voor de samenwerking tussen de verschillende afdelingen binnen de gemeente. Dit werd bevestigd door bezoeken van de VROM-Inspectie en de Rekenkamer West-Brabant dit jaar.

Toekomstig handhavingsbeleid

Om deze redenen heeft het college op 15 november 2011 het "Integraal Handhavingsbeleid Leefomgeving Gemeente Halderberge 2012 - 2015" in concept vastgesteld. Dit concept is een beleidsvisie met als doel integraal te handhaven. Met integraal wordt bedoeld dat er gekeken wordt naar alle terreinen waarop de gemeente regelgeving heeft en dus ook moet handhaven, namelijk brandveilig gebruik, bouwen / slopen, milieu, ruimtelijke ordening, openbare orde en veiligheid (APV) en bijzondere wetten.

Verschillen in beleid

In het concept handhavingsbeleid staat onder andere welke zaken de gemeente het meest belangrijk vindt om op te handhaven. Deze zogenaamde prioriteiten zijn tot stand gekomen door te kijken naar welke handhavingsverzoeken de gemeente de afgelopen jaren heeft ontvangen van inwoners. Ook is gekeken naar de impact die een overtreding op de leefomgeving kan hebben. Hoge prioriteit heeft bijvoorbeeld zaken rondom (brand)veiligheid, evenementenvergunningen en geluidhinder. In het beleid staat daarnaast hoe de gemeente omgaat met overtredingen, zowel om overtredingen te voorkomen, als achteraf wanneer een overtreding heeft plaatsgevonden. Dit moet duidelijkheid scheppen voor zowel de indiener van het handhavingsverzoek als de overtreder. Verder staat er in hoe de gemeente optreed tegen overtreders, bijvoorbeeld door middel van een dwangsom.

Beleid vertalen naar praktijk

Het college maakt van het concept handhavingsbeleid een vertaalslag naar de praktijk door middel van een uitvoeringsprogramma. In dit programma geeft zij aan wat de capaciteit is op het gebied van handhaving en wat er daarmee gedaan kan worden. Hierbij gaat zij uit van de prioriteiten en de werkwijze zoals aangegeven zijn in het beleid.

Verdere procedure

Het college van burgemeester en wethouders heeft het concept handhavingsbeleid op 15 november vastgesteld. Vervolgens informeert zij de raad en geeft hem de gelegenheid om een inhoudelijke bijdrage te leveren. Daarna zal het college de definitieve versie zo snel mogelijk vaststellen.

Achtergrond

De gemeenteraad is in principe het bevoegd gezag waar het gaat om het bepalen van beleid. De Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) bepaalt voor het handhavingsbeleid echter dat het college van burgemeester en wethouders bevoegd gezag is. Omdat het handhavingsbeleid samenhangt met beleidskaders waarvoor de gemeenteraad het bevoegd gezag is (bijvoorbeeld voor het vaststellen van bestemmingsplannen) en vanuit het oogpunt van draagvlak, heeft het college er voor gekozen om de gemeenteraad in de gelegenheid te stellen om haar bijdrage te kunnen leveren aan de inhoud van het handhavingsbeleid.