CDA


Van Toorenburg: levert privatisering van gevangenissen wel besparing op?
dinsdag 6 december 2011

Tijden het wekelijkse vragenuurtje stelde Madeleine van Toorenburg een aantal vragen aan staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie over particuliere gevangenissen. Aanleiding was een uitzending van Nieuwsuur. Daarin werd een WODC-rapport besproken waaruit zou blijken dat privatisering van een deel van het gevangeniswezen niets oplevert.

Van Toorenburg wilde weten of de staatssecretaris deze conclusie deelde, en wat zijn verdere plannen op dit gebied waren. Ook was ze benieuwd of het bezoek van de staatssecretaris aan geprivatiseerde gevangenissen in Engeland nog iets hadden opgeleverd.

De staatssecretaris gaf aan nog geen definitieve conclusies getrokken te hebben. De conclusie van Nieuwsuur deelde hij echter niet. Eind januari zal hij de rapporten op dit gebied met de Kamer bespreken. Dan is ook de doorrekening bekend en zal hij kenbaar maken welke volgende stappen hij zal zetten. De geprivatiseerde gevangenissen in Engeland noemde hij moeilijk vergelijkbaar met de Nederlandse situatie, want ook zonder privatisering werken onze gevangenissen al veel efficiënter dan de Engelse.

In Nederland bestaan ook particuliere jeugdinstellingen en particuliere tbs-klinieken. Wordt dit ook meegenomen in de analyse en de beleidsreactie van de staatssecretaris, wilde Van Toorenburg weten. Ja, zei de staatssecretaris, maar de concrete resultaten van die analyse zijn nu nog niet bekend.

Het privatiseren van gevangenissen mag wat het CDA betreft niet alleen een versoberingsdoel dienen. De besparingen zullen ook moeten worden aangewend voor resocialisatie. De staatssecretaris zegde dat toe.

Op de vraag of er ook een markt is voor private gevangenissen, antwoordde de staatssecretaris bevestigend. Op dit moment werkt Justitie al samen met particuliere bedrijven, waaronder het bedrijf dat ook in Nieuwsuur te zien was. Er zijn voldoende aanbieders op dit gebied.