Vrije Universiteit Amsterdam

Verkennen van computationele modellen voor intelligente ondersteuning van personen met een depressie


* Startdatum: 06-12-2011


* Tijd: 11.45


* Locatie: Auditorium


* Titel: Exploring Computational Models for Intelligent Support of Persons with Depression


* Spreker: A. Bin Ab Aziz


* Promotor: prof.dr. J. Treur


* Onderdeel: Faculteit der Exacte Wetenschappen


* Wetenschapsgebied: Exacte wetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Om te proberen personen met een depressie vanuit een computationeel perspectief te helpen beschrijft Bin Ab Aziz een aantal computationele modellen van verschillende aspecten van depressies die kunnen worden ingebed in `ambient agentmodellen'. Deze computationele modellen zijn gebaseerd op theorieën met betrekking tot deze aspecten van depressies. Zo beschrijft hij bijvoorbeeld definities en computationele implementaties voor de terugval, uitzichtloosheid, sociale ondersteuning en wederzijdse besmetting met negatieve stemmingen.

De computationele modellen zijn geïntegreerd in `ambient agentmodellen', zodat die een diepgaande analyse kunnen geven van het menselijk functioneren bij depressie en de ondersteuning geven die iemands welzijn zou kunnen verbeteren. Op basis van de ontwikkelde modellen voerde Bin Ab Aziz een groot aantal simulatie-experimenten uit. Ten slotte evalueerde hij de met behulp van deze simulatie-experimenten gegenereerde traces de modellen door te verifiëren of ze voldoen aan een aantal essentiële kenmerken en patronen zoals beschreven door bepaalde theorieën in de literatuur.

Een depressief gevoel is een veel voorkomende menselijke ervaring die zich meestal voordoet als een normale reactie op externe gebeurtenissen. Maar als dit gevoel niet meer verdwijnt kan het een unipolaire depressie worden. Personen met een depressieve aandoening kunnen zichzelf niet gewoon 'bij elkaar rapen' en beter worden. Ze kunnen zich verdrietig voelen, angstig, hopeloos, waardeloos, prikkelbaar of rusteloos. Deze situatie kan chronisch worden en leiden tot aanzienlijke beperkingen in het vermogen van een individu om te zorgen voor zijn of haar dagelijkse verantwoordelijkheden. In sommige ernstige gevallen kunnen ze zelfs overwegen of proberen zelfmoord te plegen. Daarom is het belangrijk om de ontwikkeling van een depressie te begrijpen en op basis daarvan een depressieve persoon te ondersteunen.

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam