NCRV

Is er sprake van meer agressie en geweld op scholen?

Ingezonden door NCRV op 12 december, 2011 - 10:26


dinsdag 13 december 2011 - 21:05 uur
Zender:
Nederland 2

Dagelijks verschijnen berichten in de media over leraren die worden geschoffeerd door leerlingen. Leraren zouden zich niet meer veilig voelen en het respect is ver te zoeken. Het NCRV-opinieprogramma Altijd Wat zoekt dinsdag uit of docenten steeds vaker in aanraking komen met agressie en geweld. Moeten we terug naar de tijd waarin leraren netjes met U werden aangesproken?

Daarnaast geeft Altijd Wat een uniek kijkje achter de schermen van 113Online, dé hulplijn in Nederland als het om zelfdoding gaat. Deze hulplijn biedt 24 uur per dag telefonische hulp, online zorgverlening en een online zelfhulpcursus. Wie zijn deze hulpverleners die mensen in nood van een zelfdoding moeten afhouden? Hoe worden ze getraind? En: wie zijn de bellers?

In de Feit of Fictie wordt uitgezocht of de invoering van 130 km per uur leidt tot meer verkeersslachtoffers op de snelwegen. VVD-Kamerlid Charlie Aptroot beweert keer op keer dat dit niet het geval is. Volgens hem wordt het zelfs veiliger op de weg. Kloppen deze beweringen?

Het gesprek is deze week met oud-rechter Wil Tonkens. Zij heeft per 1 december haar werk neergelegd en afscheid genomen van de rechtbank in Amsterdam. Jarenlang was zij de kortgedingrechter in de regio.

Ook een gesprek met Wouter Durville, oprichter van OneforOne. Koop in Nederland een flesje water en een kind in Afrika krijgt drinkwater. Sluit hier een contract af voor groene energie en een arm gezin aan de andere kant van de wereld is voorzien van zonne-energie. Het klinkt utopisch, maar dit is precies wat het initiatief OneforOne moet bereiken.
Programma:
Altijd Wat
Website:
http://altijdwat.ncrv.nl