Robeco

Robeco Outlook 2012

Economische vooruitzichten maken sterke performance aandelen onwaarschijnlijk

Het Financial Markets Research-team van Robeco presenteerde vandaag tijdens een bijeenkomst in Amsterdam de Robeco Outlook 2012. Leon Cornelissen, Chief Economist en Ronald Doeswijk, Chief Strategist, gingen in op de economische vooruitzichten voor het komende jaar en deelden hun kijk met de aanwezige media op de financiële markten.

Vertraging groei wereldeconomie
Een algehele vertraging in de wereldeconomie (met uitzondering van de VS) is goed zichtbaar. De vooruitzichten voor 2012 zijn nogal zwak. Leon Cornelissen: âDe wereldeconomie vertraagt. Japan en de VS ontsnappen aan een 'dubbele dip' en laten bescheiden groei zien, mits de eurocrisis niet uit de hand loopt. Onze verwachting is dat de Europese Centrale Bank het niet zo ver laat komen. Een Europese recessie is echter onvermijdelijk.â Hetlichtpuntje aan het macrofront voor 2012 zullen de opkomende markten zijn. Het Financial Markets Research-team blijft met name optimistisch over China.

Eurocrisis blijft een thema
De Eurocrisis was een van de belangrijkste themaâs van de afgelopen achttien maanden en zal dat ook in 2012 blijven. âEuropa werkt aan een oplossing voor de schuldencrisis, maar dit betekent niet dat de actuele problemen in de Zuid-Europese landen direct verdwijnen. De bezuinigingen versterken de recessie en bovendien is er de noodzaak tot de verbetering van de concurrentiepositie. Dat is niet op korte termijn te realiseren.â, aldus Ronald Doeswijk. Cornelissen vult aan: âOfschoon het faillissement van een of meerdere landen niet kan worden uitgesloten, hebben Italië en Spanje een âtoo big to failâ status.â

Opkomende markten meest aantrekkelijk
Doeswijk gaf tijdens de bijeenkomst zijn vooruitzichten voor aandelen, die zware tijden beleven onder de druk van de schuldencrisis. âEen recessie in de eurozone betekent niet dat de hele wereldeconomie in 2012 daar ook naar afglijdt. De schuldencrisis verdwijnt volgend jaar nog niet, en een sterke stijging van de aandelenmarkt ligt daarmee niet voor de hand. Maar de overtuiging dat de ECB de zaak niet uit de hand laat lopen, zal helpen.â

Binnen aandelen hebben opkomende aandelenmarkten de beste vooruitzichten voor 2012, de stijgende lange termijn trend die begon in 2002 is nog steeds intact. Voor vastgoedaandelen zijn de vooruitzichten vergelijkbaar met die van aandelen. De lange termijn vooruitzichten voor staatsobligaties zijn slecht, al is het nog maar zeer de vraag of 2012 al een kentering inluidt voor obligaties omdat de inflatierisicoâs op de korte termijn beperkt zijn. Voor bedrijfsobligaties en voor schuldpapier uit opkomende markten geldt dat de vooruitzichten beter zijn dan voor staatsobligaties. In ons basisscenario van aanhoudende gematigde groei voor de wereldeconomie verwachten wij dat grondstoffen hun stijgende lange termijn trend voortzetten.