Gemeente Doetinchem

Zien wij elkaar nog in het nieuwe jaar?

bericht 14 december 2011

Met de slogan 'Zien wij elkaar nog in het nieuwe jaar?' promoot het Slingeland Ziekenhuis het dragen van de vuurwerkbril tijdens het afsteken van en het kijken naar vuurwerk. Sinds 2008 worden er vuurwerkbrillen verkocht in het Slingeland Ziekenhuis. Dit jaar is de actie verder uitgebreid door samenwerking met andere partijen waaronder de gemeente Doetinchem, Halt Gelderland, de politie Noord- en Oost-Gelderland, de samenwerkende optiekwinkels, de Rabobank, het Oogzorgnetwerk en de basis school Hogenkamp.

Helaas zijn er vorig jaar, ondanks alle waarschuwingen, 13% meer slachtoffers met oogletsel geregistreerd dan het jaar ervoor. Het merendeel van het totale aantal oogletselslachtoffers (53%) betreft omstanders. Het Slingeland Ziekenhuis voert daarom de campagne tot het dragen van een vuurwerkbril verder op. Steeds meer partijen zien het belang ervan in.

Op dinsdag 13 december werden de kinderen van basisschool Hogenkamp in Doetinchem als eerste voorzien van gratis vuurwerkbrillen. De uitreiking van de brillen werd omlijst met een woordje door Halt Gelderland en oogarts Esther Keller aan de kinderen over het belang van bescherming en tips voor het veilig afsteken van vuurwerk. Om alle basisscholen in Doetinchem van gratis vuurwerkbrillen te voorzien zijn er meer sponsoren nodig.

De politie Noord- en Oost-Gelderland worden in de nieuwjaarsnacht uitgerust met vuurwerkbrillen. Halt Gelderland levert op veel scholen in de Gelderse gemeenten lesmateriaal en verzorgt voorlichting over veiligheid en verantwoord vuurwerk afsteken.

Sinds twee jaar wordt door oogartsen in Nederland het aantal en de ernst van oogletsels veroorzaakt door vuurwerk landelijk geregistreerd. Opmerkelijk is dat 53 % van de slachtoffers omstanders betrof. De helft van alle slachtoffers is jonger dan 19 jaar. Uit deze cijfers blijkt dat mensen zich nog niet voldoende bewust zijn van de gevaren van vuurwerk in de ogen, aldus oogartsen van het Slingeland. De volgende tips zijn dan ook op z'n plaats: Realiseer je dat je andere mensen kunt raken als je vuurwerk afsteekt en dat je geraakt kunt worden als je naar vuurwerk kijkt. Zet daarom altijd een vuurwerkbril op!