Rijksvoorlichtingsdienst

Stichting Fonds MKZ-AI afgesloten

Staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) heeft op 12 december het eindverslag over de uitvoering van de werkzaamheden van de Stichting Fonds MKZ-AI ontvangen. Daarmee zijn alle activiteiten van het voormalige bestuur afgesloten.

Het Fonds is in 2001 door toenmalig minister Veerman van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (de voorloper van EL&I) in het leven geroepen om agrarische ondernemers en MKB-ondernemers te ondersteunen die als gevolg van maatregelen ter bestrijding van MKZ of Vogelpest ernstig in de problemen waren gekomen. Het Fonds heeft met het verstrekken van rentesubsidies bij veel bedrijven een failissement voorkomen.

De Stichting Fonds MKZ is in 2001 als gevolg van de uitbraak van Mond- en klauwzeer (MKZ) opgericht en aansluitend operationeel geworden. Er zijn toen 126 bedrijven ondersteund met een subsidie van in totaal ruim ¤ 5 miljoen. Na het uitbreken van de vogelpest (Aviaire Influenza) in 2003 is de Stichting Fonds MKZ herbenoemd tot Stichting Fonds MKZ-AI. Bij de openstelling van het Fonds in 2004 zijn toen 232 bedrijven ondersteund met een subsidie van bijna ¤ 14 miljoen om de gevolgen van de vogelpest te kunnen opvangen.