Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Baanbrekende ideeën als inspiratiebron voor duurzame ambities in de toekomst

Assen, Dordrecht en Beesel winnaars van Duurzaamste Gemeente Prijs

Amersfoort, 14 december 2011 - Drie baanbrekende ideeën van gemeenten op het gebied van duurzaamheid zijn vandaag bekroond met de Duurzaamste Gemeente Prijs 2011. Gemeente Assen heeft het beste beleid, Beesel het beste project en Dordrecht won in de categorie beste plan. De Duurzaamste Gemeente Prijs is een initiatief van GDF Suez, FD Networks en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

'De winnaars van de eerste editie van de Duurzaamste Gemeente Prijs laten met hun aanpak zien dat lokale overheden, meer dan wie ook, in staat zijn overheidsbeleid om te zetten in concrete acties' aldus juryvoorzitter Herman Wijffels, hoogleraar Duurzaamheid en Maatschappelijke Verandering aan de Universiteit van Utrecht. 'Zij zijn een inspirerend voorbeeld voor andere gemeenten.' Andere genomineerden waren Breda en Zwolle voor beste beleid, Nijmegen en Utrecht voor beste project, en Barneveld en Dalfsen voor beste plan. Maar liefst 61 gemeenten streden met in totaal 98 inzendingen om de Duurzaamste Gemeente Prijs.

De duurzaamste gemeenten van Nederland
Het Dordtse programma 'de Duurzaamheidsfabriek', waar leren, werken en ontspannen op een duurzame, innovatieve en effectieve manier bij elkaar gebracht werd, is bekroond met de Duurzaamste Gemeente Prijs voor het beste duurzame plan. De gemeente Beesel sleepte de prijs voor het beste project in de wacht. De gemeente greep de renovatie van het gemeentehuis aan om de craddle2craddle-filosofie te hanteren en paste het Nieuwe Werken tijdens de renovatie op een effectieve manier toe: een halfjaar lang werkten alle ambtenaren thuis. De gemeente Assen won de prijs voor het beste duurzame beleid voor de manier waarop zij invulling geeft aan haar ambitie in 2020 volledig CO2-neutraal te zijn. De gemeente zet haar kaarten hierbij op duurzaam producerende bedrijven, schone mobiliteit en op substantiële energiebesparing in bestaande woningen.

Gemeenten zetten duurzaamheid in beweging
Juryvoorzitter Wijffels is aangenaam verrast door het grote aantal inzendingen. 'De diversiteit ervan is bemoedigend. Er is niet alleen aandacht voor de technische kant van duurzaamheid, maar ook de sociale aspecten komen ruimschoots aan bod. Het is voor mij een bewijs dat de beweging van een duurzame samenleving van onderop massaal op gang is gekomen. Deze wedstrijd kent daarom eigenlijk alleen maar winnaars.' Ook initiatiefnemer Frans van de Boorn toont zich namens alle organiserende partijen tevreden. "We zijn zeer geïnspireerd door de hoge kwaliteit van de inzendingen. Dit resultaat overtreft al onze verwachtingen. Zonder uitzondering zijn het zeer creatieve oplossingen die een concrete bijdrage leveren aan een duurzamer en dus een beter Nederland."

Achtergrond Duurzaamste Gemeente Prijs
Welke gemeente loopt in Nederland voorop op het gebied van duurzaamheid? Dat was de inzet van de Duurzaamste Gemeente Prijs 2011. Met deze verkiezing bundelden GDF SUEZ - via haar bedrijven in Nederland waaronder Cofely, Electrabel, GDF SUEZ E&P en SITA - FD Networks en de VNG hun krachten om gemeenten te stimuleren een tastbare en effectieve bijdrage te leveren aan het milieu.

***

Over GDF SUEZ
GDF Suez is één van de belangrijkste energieleveranciers ter wereld. GDF SUEZ ontwikkelt haar activiteiten op basis van een bedrijfsmodel dat is gericht op verantwoordelijke groei met als doel de grote uitdagingen op het gebied van energie en milieu het hoofd te bieden: het voorzien in de groeiende energiebehoefte, het waarborgen van toereikende bevoorrading, de strijd tegen klimaatverandering en het optimaal benutten van natuurlijke grondstoffen. De Groep levert uiterst efficiënte en innovatieve oplossingen aan burgers, steden en bedrijven op basis van gedifferentieerde bronnen voor gasbevoorrading, flexibele energieopwekking met een minimale CO2-uitstoot en een uitgebreide expertise in vier kerngebieden: vloeibaar natuurlijk gas, dienstverlening op het terrein van energy efficiency, onafhankelijke elektriciteitproductie en services op het gebied van duurzaamheid. De onderneming telt wereldwijd 215.000 medewerkers en realiseerde in 2010 een omzet van 84,5 miljard euro. GDF SUEZ wordt in Nederland vertegenwoordigd door Cofely, Electrabel, GDF SUEZ E&P, Ondeo Industrial Solutions en Afvalverwerker SITA.

Over FD Networks
FD Networks, onderdeel van de FD Mediagroep waar onder andere Het Financieele Dagblad, BNR Nieuwsradio en de bijbehorende websites onderdeel van uitmaken, ontwikkelt diverse programma's in samenwerking met grote bedrijven en merken. Haar doel is om zoveel mogelijk ideeën, meningen en mensen met verschillende inzichten en achtergronden samen te brengen.

Over de VNG
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is dé belangenbehartiger van alle gemeenten en dus een belangrijke gesprekspartner voor andere overheden en maatschappelijke organisaties. De VNG biedt daarnaast een platform voor opinievorming en vernieuwing. Samen met alle gemeenten staat de VNG voor kracht en kwaliteit van het lokaal bestuur. De VNG ondersteunt gemeenten bij hun verdere ontwikkeling tot eerste overheid, de overheid die het dichtst bij burgers en bedrijven staat.

Noot voor de redactie,