Bier ook in het mediterrane dieet

Persbericht van Nederlandse Brouwers

Een wijntje bij de maaltijd maakte vaak al deel uit van de mediterrane leefstijl. Sinds kort kan naast wijn, ook matige bierconsumptie onderdeel zijn van het mediterrane dieet.

In de nieuwe piramide van het mediterrane dieet vormen plantaardige producten de basis en de grootste bron van energie. Voedingsmiddelen hoger in de piramide, zoals vlees en producten met veel suiker en vet, kunnen beter met mate gegeten worden of alleen tijdens speciale gelegenheden. In het mediterrane dieet was al plaats voor matige wijnconsumptie tijdens de maaltijd. Het nieuwe aspect is dat dit nu ook een andere gefermenteerde drank mag zijn, zoals bier.

Gezonde voedingswijze
Het mediterrane dieet is een gezonde voedingswijze in een aantal landen rond de Middellandse Zee. Vooral de Spaanse, Italiaanse, Griekse en Marokkaanse keuken worden hiertoe gerekend. De voornaamste karakteristieken van het dieet zijn hoge consumptie van plantaardige producten (granen, fruit, groenten, peulvruchten, noten, zaden, olijven) met olijfolie als belangrijkste vetbron. Uit vele bevolkingsstudies blijkt dat het mediterrane dieet het risico op diabetes type 2, hart- en vaatziekten, mentale achteruitgang en kanker kan verlagen. Sinds november 2010 is de Mediterrane keuken opgenomen op de werelderfgoedlijst voor immateriële zaken van Unesco. Een groep onderzoekers (Mediterranean Diet Foundation Expert Group) heeft naar aanleiding hiervan, een vernieuwde mediterrane dieetpiramide opgesteld voor gezonde volwassenen. Hiermee hopen zij dat het makkelijker wordt om te eten volgens het gezonde eetpatroon.

Richtlijnen alcohol
Voor alcoholconsumptie geldt in het mediterrane dieet de algemene richtlijn - met respect voor religieuze en maatschappelijke opvattingen - van één glas per dag voor vrouwen en twee glazen per dag voor mannen tijdens maaltijden. Dit in tegenstelling tot de Nederlandse Richtlijnen goede voeding, waarin de Gezondheidsraad deze hoeveelheden als máximale bovengrens noemt voor mensen die gewend zijn alcoholhoudende dranken te drinken.

*

Links:
http://www.nederlandsebrouwers.nl



Razende Robot Reporter