Artsen zonder Grenzen sluit deel projecten Mogadishu


19-01-2012

Na de tragische moord op Artsen zonder Grenzen medewerkers Philippe Havet en Dr. Karel Keiluhu van 29 december 2011 zien wij ons genoodzaakt onze projecten in het Hodan-district in Mogadishu, waar de aanval plaatsvond, te sluiten. De Artsen zonder Grenzen projecten in andere districten van Mogadishu en op tien andere locaties in Somalië zullen voorlopig worden voortgezet.



Artsen zonder Grenzen projecten Mogadishu gehalveerd

In het Hodan-district van Mogadishu verleenden Artsen zonder Grenzen teams hulp aan 200.000 Somaliërs die de voorbije maanden naar de hoofdstad gevlucht waren. Zij werkten onder meer in 2 medische centra met een verpleegcapaciteit van 120 bedden. Sinds augustus 2011 kregen 11.787 ondervoede kinderen, 1.232 patiënten met een ernstige vorm van diarree en 861 mazelenpatiënten medische zorg van de teams. Daarnaast entten zij 67.228 kinderen in tegen mazelen. Deze noodgedwongen sluiting betekent dat de medische hulp van Artsen zonder Grenzen in Mogadishu wordt gehalveerd.



Hulpverlening afhankelijk van respect veiligheid

Artsen zonder Grenzen kan haar werk alleen doen als de veiligheid van haar medewerkers, patiënten en medische voorzieningen wordt gerespecteerd. Waar aan die voorwaarden is voldaan, blijft Artsen zonder Grenzen hulp bieden. Hoewel het zwaar valt projecten te sluiten daar waar elke dag levensreddend werk wordt verricht, maakt de brute moord op onze collega's het ons onmogelijk ons werk in het Hodan-district van Mogadishu voort te zetten.



Herhaalde oproep vrijlating ontvoerde medewerkers

Artsen zonder Grenzen doet opnieuw een dringende oproep aan alle partijen, de leiders en de bevolking van Somalië om een veilige vrijlating van Montserrat Serra en Blanca Thiebaut te bewerkstelligen. Deze Artsen zonder Grenzen medewerkers werden in oktober 2011 ontvoerd in het vluchtelingenkamp van Dadaab, waar zij noodhulp verleenden aan Somalische vluchtelingen.

Artsen zonder Grenzen werkt sinds 1991 in Somalië en heeft momenteel 13 projecten in het land. Onze teams bieden medische noodhulp: primaire en secundaire gezondheidszorg, vaccinaties en hulp bij ondervoeding. Daarnaast staat Artsen zonder Grenzen Somalische vluchtelingen in de kampen van Dadaab in Kenia en Dolo Ado in Ethiopië bij.



Meer weten over de hulp van Artsen zonder Grenzen in verband met de crisis in Somalië, zowel in Somalië als in de vluchtelingenkampen in Kenia en Ethiopië