Ingezonden persbericht


Jury Pfizer Persprijs maakt genomineerde journalisten bekend

Amsterdam, 23 januari 2012. De jury van de Pfizer Persprijs heeft de vijf genomineerden voor 2011 bekendgemaakt. Dit zijn Rinke van den Brink en Hanneke de Jonge van de NOS met journaaluitzendingen over de Klebsiella bacterie-uitbraak in het Maasstad Ziekenhuis; Suzanne Docter en Charlotte van Genderen van het Algemeen Dagblad met diverse artikelen eveneens over de Maassstad-epidemie en over de EHEC bacterie; Margreet Fogteloo en Aart Brouwer van de Groene Amsterdammer met de artikelen 'Het post-penicilline tijdperk' en 'Er zijn heel wat microben die ons rauw lusten'; Manon Blaas en Jos van Dongen met de TV uitzending 'Opnieuw Antibiotica Alarm' van Zembla en Sander Heijne van de Volkskrant met het artikel 'Afrika gaat malaria te lijf met mobiele telefoon'.

Prijsuitreiking
De officiële prijsuitreiking van de jubilerende Pfizer Persprijs is op woensdag 15 februari a.s. in de Domus Medica in Utrecht. Hier zullen de genomineerden zich presenteren door onder leiding van Inge Diepman enkele vragen van de jury te beantwoorden over hun genomineerde werk. Mediasocioloog Peter Vasterman (Universiteit van Amsterdam) geeft vervolgens een presentatie over de dynamiek die in de media kan ontstaan rond aandoeningen en ziekten én de lessen die we daaruit kunnen trekken. Daarna maakt de juryvoorzitter de winnaar(s) van de Pfizer Persprijs 2011 bekend. Hij of zij ontvangt/ontvangen 5000 euro en een sculptuur. De overige genomineerden ontvangen ieder 1000 euro en een kleinere uitgave van de sculptuur.

Intentie Pfizer Persprijs
Pfizer heeft de persprijs vijf jaar geleden in het leven geroepen om goede journalistieke berichtgeving over ziektebeelden te stimuleren en daarmee het kennisniveau van het publiek te vergroten. Dit vanuit de intentie ziekten beter te kunnen bestrijden. De Pfizer Persprijs werd in 2007 uitgereikt aan José Leeuwenkamp (thema hart- en vaatziekten), in 2008 aan René Steenhorst (thema diabetes), in 2009 aan Marte van Santen (thema kanker) en in 2010 aan Hendrik Cammu (thema roken).

Onafhankelijke jury
De onafhankelijke jury van de Pfizer Persprijs 2011 bestaat uit: Prof. dr. Anton F.H. Stalenhoef, Internist Universitair Medisch Centrum St. Radboud, Nijmegen en voorzitter van de jury; Guus Mater, journalist; Ele Visser, directeur Patiënten Academie, Kennis & adviescentrum voor patiëntenorganisaties en zorgverzekeraars en zorgaanbieders; Prof. dr. Anne van der Meiden, Emeritus Hoogleraar Massacommunicatie en Public Relations; Drs. Sonja Keizers, oprichter en eigenaar van apotheek Pillen en Praten; Prof. Dr. J.T. van Dissel, Hoogleraar Interne geneeskunde, in het bijzonder de infectieziekten, aan het Leids Universitair Medisch Centrum en Evert Pronk Hoofdredacteur a.i. Medisch Contact.

Meer informatie kunt u vinden op de website www.pfizerpersprijs.nl.

--- Einde bericht ---



Ingezonden persbericht