Is een aanvullende zorgverzekering wel nodig?


Geld.nl: ‘Besparen op zorgverzekering is eenvoudig en kan behoorlijk wat opleveren.’

EINDHOVEN, 20120203 -- Nederlanders besparen nauwelijks op hun zorgverzekering, blijkt uit een rondgang van het NOS Journaal langs verschillende Nederlandse zorgverzekeraars. Paul Huibers van Geld.nl vindt deze conclusie opmerkelijk. “Besparen op je zorgverzekeringen is eigenlijk heel gemakkelijk. Dat geldt zeker voor de aanvullende verzekeringen.” Vooral op de aanvullende verzekering valt, volgens hem, veel te besparen.

De zorgverzekering wordt ieder jaar duurder en de premieverschillen tussen de verschillende verzekeraars zijn groot. Je zou dus verwachten dat mensen extra kritisch naar hun ziektekostenverzekering kijken, omdat er flink wat te besparen is. “Het tegendeel blijkt helaas waar”, vertelt Huibers van Geld.nl. “Terwijl je met een paar eenvoudige tips al behoorlijk wat geld kunt besparen.”

Aanvullende verzekering nuttig?

Vooral op de aanvullende verzekeringen valt veel winst te behalen voor de consument. Huibers: “Omdat het basispakket ieder jaar beperkt wordt, denken veel mensen dat ze een aanvullende verzekering nodig hebben. Maar een aanvullende verzekering dekt juist lang niet altijd die zaken die uit het basispakket vallen in voldoende mate. Je kunt je dus afvragen of een aanvullende verzekering dan wel nut heeft.”

Huibers raadt consumenten bij de keuze van een aanvullende verzekering aan om zich eerst af te vragen of het eigenlijk wel nodig is om deze verzekering af te sluiten. “Welke zorgkosten wil je ermee dekken? En hoe vaak verwacht je die zorgkosten te maken? In sommige gevallen kan het veel goedkoper zijn om zelf elke maand een paar euro op zij te leggen.”

De tandartsverzekering is hier volgens Huibers een goed voorbeeld van. “Als je een goed gebit hebt, maak je eigenlijk nauwelijks kosten bij tandarts. Je kunt dan in de plaats van een tandartsverzekering af te sluiten ook gewoon maandelijks het geld wat je aan deze aanvullende verzekering kwijt zou zijn op een spaarrekening zetten. Dan heb je toch wat geld achter de hand als je onverwacht voor een duurdere behandeling komt te staan. En als je het geld niet nodig blijkt te hebben gehad, heb je altijd nog de vrijheid het zelf ergens anders aan uit te geven. Terwijl als je een tandartsverzekering had afgesloten, het geld dan gewoon naar de verzekeraar was gegaan.”

Cijfers

Volgens het NOS Journaal is het aantal mensen dat een aanvullende verzekering heeft afgesloten met 1 procent afgenomen. Van de mensen die een aanvullende verzekering hebben, heeft slechts 2 tot 3 procent in 2012 voor een eenvoudigere verzekering gekozen. Sommige verzekeraars hebben zelfs meer aanvullende verzekeringen afgesloten, zoals ONVZ en Zorg en Zekerheid.

Over Geld.nl

Geld.nl is een onafhankelijke vergelijkingssite voor financiële producten. Maandelijks raadplegen ongeveer 200.000 Nederlanders de vergelijkingen op Geld.nl.