Geen kansen voor NL industrie laten lopen bij ontwikkeling JSF

Tijdens een debat over de vervanging van de F-16 benadrukte Raymond Knops dat het geen overbodige luxe is om een luchtmacht van betekenis te hebben. De wereld om ons heen is instabiel. Zonder effectieve NAVO-inzet vanuit de lucht was het bijvoorbeeld heel anders afgelopen in Libië. De F16?s zijn straks dertig jaar oud en er zal steeds meer onderhoud nodig zijn om ze in de lucht te houden?, aldus Knops. Vervanging is dus nodig.

Het CDA vindt dat Nederland moet gaan voor het beste toestel, voor de beste prijs en met de beste kansen voor de industrie. En dat is nog steeds de JSF, ondanks het feit dat sprake is van kostenoverschrijdingen en vertragingen in het programma. Het CDA steekt de kop hierover beslist niet in het zand. Maar er zijn ook positieve ontwikkelingen. Het Pentagon heeft maatregelen genomen. De informatievoorziening wordt verbeterd. De JSF wordt het standaard jachtvliegtuig van de Amerikaanse strijdkrachten. Ook landen als Japan, Noorwegen en Turkije kiezen voor de JSF. De positie van mogelijke andere kandidaten om de F-16 te vervangen verslechtert. Nederland neemt in deze kabinetsperiode nog geen aanschafbesluit. Wel blijven we betrokken bij het JSF-programma en doen we mee met de testfase, met twee testtoestellen. De deelname aan het JSF-programma is belangrijk voor Nederland. Het levert duizenden banen op en is dus goed voor de werkgelegenheid.

Nu de stekker eruit trekken zou desastreus zijn: het slachten van de kip met de gouden eieren. Het CDA staat voor een betrouwbare overheid, die commitment toont naar internationale partners en het bedrijfsleven toe. Omdat nu meerdere landen om ons heen ook kiezen voor de JSF is het volgens het CDA goed om samenwerking in Europa op te zoeken.