Mazelenepidemie treft zuiden Somalie


12-03-2012

Artsen zonder Grenzen heeft in de Zuid-Somalische regio Lager-Juba in de afgelopen weken meer dan 300 mazelenpatiënten behandeld. Daarbij ging het voornamelijk om kinderen. In een aantal regio's moeten de autoriteiten nog toestemming geven voor vaccinatiecampagnes. Komt die er, dan is vaccineren onze eerste prioriteit en kunnen we talloze onnodige sterfgevallen voorkomen.



Nieuwe kliniek

Het zuiden van Somalië wordt momenteel getroffen door een grote mazelenepidemie, die vooral voor ondervoede kinderen gevaarlijk is. Naast de ondervoeding maken het geweld, de lage vaccinatiegraad en het gebrek aan gezondheidszorg de situatie nog erger. In een aantal van onze projecten in Zuid-Somalië is het aantal mazelenpatiënten dat er slecht aan toe is dan ook snel gestegen. Een nieuwe mazelenkliniek van Artsen zonder Grenzen in de havenstad Kismaayo was onmiddellijk helemaal bezet.



Onveiligheid

Zonder behandeling zijn de mazelen vaak dodelijk, vooral voor jonge kinderen. Helaas weten mensen vaak niet dat er behandeling beschikbaar is of kunnen ze niet reizen vanwege de onveiligheid. ?We denken dat de aantallen die we nu zien nog maar het topje van de ijsberg zijn', zegt projectcoördinator Silvia Colona van Artsen zonder Grenzen.



Helaas hebben we na de moord op 2 collega's aan het eind van vorig jaar in Mogadishu onze activiteiten in die stad moeten terugschroeven. Daarnaast zijn twee van onze hulpverleners die in oktober vorig jaar werden ontvoerd in de vluchtelingenkampengroep Dadaab in Kenia nog altijd niet vrij. Als gevolg daarvan hebben we ook daar onze activiteiten moeten verminderen.

Artsen zonder Grenzen roept alle Somaliërs, maar vooral de autoriteiten in het gebied in Somalië waar onze collega's worden vastgehouden op, alles te doen om hun ongedeerde vrijlating te bewerkstelligen.



Meer weten over de hulp van Artsen zonder Grenzen in verband met de crisis in Somalië, zowel in Somalië als in de vluchtelingenkampen in Kenia en Ethiopië.