IKON

Zondag 25 maart, 24.00 uur, Nederland 2:


Gesprek op 2 met Zuid-Afrikaans journalist en activist Andrew Feinstein:

´Nederland speelt grote rol in corrupte internationale wapenhandel´

Nederland speelt een grote rol in de corrupte internationale wapenhandel. Dat beweert de Zuid-Afrikaanse journalist en activist Andrew Feinstein in het programma Gesprek op 2. Nederland zit volgens hem in de top tien van landen die in wapens handelen. In gesprek met Chris Kijne zegt Feinstein dat Nederland vooral goed is in geavanceerde radarsystemen, maar ook zeer actief is in de handel in tweedehands wapens. Zo worden er Leopardtanks verkocht aan Indonesië en is er nog onlangs een grote partij wapens via Rotterdam geleverd aan Egypte.

Feinstein onderzocht voor zijn boek ´Handelaren des Doods´ vele grote wapendeals en legde de nauwe verwevenheid van boven- en onderwereld bloot. Hij was parlementslid voor het ANC, maar werd uit de partij gegooid toen hij daar een grote wapendeal wilde onderzoeken waarbij zelfs de huidige president Zuma is betrokken. Veel wapenleveranties lopen volgens Feinstein via de Rotterdamse haven. En het toezicht is minimaal. "Er wordt enorm veel gerommeld met vrachtpapieren en de Nederlandse autoriteiten doen weinig aan controle".

Feinstein heeft in de afgelopen jaren veel wapendeals onderzocht en met veel handelaren gesproken. Wat hem daarbij opvalt is, dat er geen enkele deal wordt afgesloten zonder corruptie of omkoping. En dat handelaren zowel bovengronds als ondergronds werken: "Wapenhandel, regeringen en geheime diensten zijn nauw met elkaar verbonden."

Nederland moet de komende jaren beslissen over de aankoop van de Joint Strike Fighter (JSF) ter vervanging van de F16. Over de JSF citeert Feinstein deskundigen die beweren dat het vliegtuig een ´stuk schroot´ is, veel slechter dan de straaljager (F16) die hij moet vervangen. Maar er wordt over beslist door een kleine groep mensen die allemaal een belang hebben. Of er ook bij deze grote aankoop sprake is van corruptie in Nederland? "Ik geloof dat er geen enkele deal van deze omvang wordt gesloten zonder corruptie. Maar dat hoor je vaak pas vele jaren later." Het argument van de werkgelegenheid is volgens Feinstein ook al niet steekhoudend. "Voor de vele miljarden die er omgaan in de wapenindustrie zou je veel betere dingen kunnen doen voor de arbeidsmarkt".

Gesprek op 2, zondag 25 maart, 24.00 uur, Nederland 2. www.gesprekop2.nl

Hilversum, 22 maart 2012