GroenLinks Rotterdam

P E R S B E R I C H T

GroenLinks en D66 willen opheldering over afluisteren van passagiers door de RET

Rotterdam, 10 mei 2012

De Rotterdamse gemeenteraadsfracties van GroenLinks en D66 willen opheldering over het afluisteren van passagiers door de RET. Een journalist van weekblad Elsevier ontdekte dat gesprekken van passagiers door het Rotterdamse vervoersbedrijf worden afgeluisterd voor beveiligingsdoeleinden. GroenLinks-fractievoorzitter Arno Bonte heeft een spoeddebat aangevraagd over de kwestie.

In weekblad Elsevier staat vandaag het verhaal van een journalist die ontdekte hoe een RET-trambestuurder op basis van een elektronisch afgeluisterd gesprek een melding deed aan de meldkamer. Bonte is geschrokken van die ontdekking. "Het afluisteren gebeurt in het geniep, reizigers zijn daar niet van op de hoogte. Het is volkomen onduidelijk wat er met die gesprekken gebeurt en hoe lang ze blijven opgeslagen."

GroenLinks en D66 willen dat er zo snel mogelijk een eind komt aan het heimelijk opnemen en opslaan van gesprekken van RET-passagiers. "We leven gelukkig niet in een politiestaat", zegt Bonte. "Laten we dan ook niet de methoden van een politiestaat gebruiken."




GroenLinks Rotterdam