Medaille Charlemagne voor Novaya Gazeta

Vrijdag 11 mei rondetafelconferentie over persvrijheid in Maastricht
De Russische krant Novaya Gazeta krijgt donderdag 10 mei in Aken de Medaille Charlemagne uitgereikt. Deze mediaprijs wordt uitgereikt aan personen of instellingen, die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor Europese eenwording en de ontwikkeling van een Europese identiteit. Novaya Gazeta (de nieuwe krant) bestaat sinds 1993 als een onafhankelijke opiniekrant in Rusland. De redactie werkt in moeilijke omstandigheden. Ondanks de door de staat opgelegde beperkingen zet de krant zich in voor democratie, vrijheid van meningsuiting, persvrijheid en de verdediging van de mensenrechten. Hoofdredacteur Dimitri Moratov zal de prijs in ontvangst nemen.

Volgens de jury levert Novaya Gazeta een belangrijke bijdrage aan de verbinding tussen Rusland en Europa. De krant is neutraal en onafhankelijk, er wordt professioneel gewerkt aan onderzoeksjournalistiek. De krant zet zich in voor vrijheid van meningsuiting en persvrijheid.De redactie biedt de lezers de kans een eigen mening te vormen op basis van neutrale en onafhankelijke informatie. De redactie levert daarmee een wezenlijke bijdrage aan het democratiseringsproces in Rusland. Maar dat dit in het huidige Rusland niet vanzelfsprekend is blijkt uit het feit dat meerdere journalisten op allerlei manieren kritisch gevolgd worden - sommigen moesten zelfs met hun leven betalen. (Igor Domnikov, Juri Schtschekotschichin, Anna Politkowskaja, Anastassija Baburowa en Natalja Estemirowa).

Het is dit jaar de 12de keer dat de Karlspreis wordt uitgereikt. De gemeente Maastricht,de stad Aken  de deelstaat Nordrhein-Westfalen en de Duitstalige Gemeenschap in Belgié  vormen samen met een aantal grote media-instellingen als BBC World, Arte, Euronews en Eurosport, de vereniging die deze prijs elk jaar uitreikt. In het verleden is de prijs onder andere al gewonnen  door schrijver Cees Noteboom, filmregisseur Jean-Jacques Arnaud, de Poolse actrice Krystyna Janda, het Berliner Philharmoniker, Reporters zonder Grenzen, André Rieu en de Italiaanse uitgeefster Inge Feltrinelli.

De gemeente Maastricht hecht grote waarde aan het bestaan van deze prijs. Om dat te onderstrepen heeft de gemeente het Europees Centrum voor Journalistiek (EJC) gevraagd een ronde tafel debat te organiseren met deelname van hoofdredacteur Dimitri Moratov van Novaya Gazeta. Thema's zijn persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. Het debat wordt gehouden in de nieuwe raadszaal en begint om 11.00 uur. Voor dit debat zijn nog enkele deelnemersplaatsen beschikbaar. Deelname is alleen mogelijk na aanmelding bij Bianca Lemmens van EJC: lemmens@ejc.net