Ingezonden persbericht


Persbericht

14 mei 2012

Influenza in Frankrijk

ERMELO - In Frankrijk zijn paarden ziek geworden door Influenza. Sommige zieke paarden zouden contact hebben gehad met internationale wedstrijdpaarden. De Sectorraad Paarden adviseert om alert te zijn.

Influenza is een griepvirus dat onbeschermde paarden ernstig ziek kan maken. Goede vaccinatie met het juiste vaccin geeft voldoende bescherming. In Nederland kennen we al jaren een vaccinatiebeleid dat tot nu toe succesvol is gebleken. Momenteel wordt onderzocht of het in Nederland gebruikte vaccin voldoende bescherming geeft tegen het type Influenza virus dat in Frankrijk paarden ziek gemaakt heeft. In afwachting van de resultaten is het verstandig paarden die internationaal reizen extra intensief te controleren.

De Sectorraad Paarden adviseert om de door de FEI bekend gemaakte instructies en voorzorgsmaatregelen op te volgen. Hoewel het risico van een mogelijke Influenza besmetting nog steeds laag is wordt wel geadviseerd om attent te zijn op mogelijke symptomen van deze ziekte.

Een paard dat besmet is met Influenza heeft mogelijk de volgende symptomen: koorts, droge hoest gevolgd door neusuitvloeiing, sloomheid, verminderde eetlust, spierpijn en slapte.

Wanneer een paard wordt verdacht van een Influenza besmetting, wordt het volgende geadviseerd:
- Raadpleeg uw eigen dierenarts;

- Isoleer zieke of verdachte paarden;

- Neem de temperatuur op van de zieke of verdachte paarden;
- Laat verdachte of zieke paarden zoveel mogelijk in de eigen stal om verdere verspreiding te voorkomen;
- Zolang de oorzaak van de ziekte niet is bevestigd, laat dan de persoon die de paarden verzorgd niet in contact komen met andere paarden.

Noot voor de redactie -