Vogelgrieponderzoek eindelijk gepubliceerd


Onderzoekers van het Erasmus MC hebben hun bevindingen naar de overdraagbaarheid van het H5N1-vogelgriepvirus uiteindelijk toch gepubliceerd in Science.

Video:

Download video

Vertraging
De wetenschappelijke publicatie heeft maanden vertraging opgelopen. Verschillende instanties vreesden dat het onderzoek niet alleen ten goede, maar ook ten kwade kon worden gebruikt, bijvoorbeeld door bioterroristen.

Geen censuur
Het artikel is niet gecensureerd, benadrukt viroloog en onderzoeksleider prof. Ron Fouchier van het Erasmus MC: "Alle methoden en de resultaten zijn hetzelfde als in het originele manuscript en er zijn geen gegevens verwijderd."

Zoogdieren
In het onderzoek tonen de onderzoekers aan dat het H5N1-virus maar een paar veranderingen hoeft te ondergaan voordat het zich via de luchtwegen kan verspreiden onder zoogdieren. Daarmee is een risico op een H5N1-pandemie niet uit te sluiten.

Bedreiging
Nu deze potentiele veranderingen bekend zijn, kunnen onderzoekers wereldwijd controleren of het virus deze veranderingen daadwerkelijk ondergaat en een bedreiging vormt voor mensen en/of dieren. Ook kunnen er tijdig geneesmiddelen en vaccins worden getest.

Lees hier het volledige persbericht.
Lees ook de veelgestelde vragen over de publicatie.
Bekijk hier de video met ondertiteling.

gepubliceerd: 21 juni 2012