Meer klachten over roken van waterpijp op cafe


Datum: 17 juli 2012

De controledienst Tabak en Alcohol van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu krijgt de laatste maanden meer klachten over het roken van een waterpijp op cafe. Vaak gaat het om de rokers zelf die hun proces-verbaal aanklagen.

De wetgeving is nochtans duidelijk: alle tabaksproducten en soortgelijke producten, dus ook de speciale pijptabak voor waterpijpen, vallen onder het rookverbod en mogen dus enkel in de rookkamer of in open lucht worden gerookt. Rokers die betrapt worden op het roken van een waterpijp in een
openbare ruimte of horecazaak, kunnen een boete van 160 euro krijgen van de controledienst Tabak en Alcohol. Voor uitbaters ligt de boete tussen 300 en 600 euro.

Waterpijp roken wordt stilaan populairder. Heel wat mensen denken ten onrechte dat de waterpijp minder schadelijk is dan de sigaret. Wetenschappelijk onderzoek spreekt dit tegen: wie een waterpijp rookt, krijgt evenveel of zelfs meer koolstofmonoxide, nicotine en kankerverwekkende stoffen
binnen en bovendien ook zware metalen afkomstig van het kooltje dat gebruikt wordt als brandstof. Waterpijpgebruikers ademen dieper in bij elke trek en roken veel langer, waardoor ze in vergelijking met sigarettenrokers aanzienlijk meer rook inhaleren.

Meer informatie op de website van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu
Externe link