Rechtvaardigheid van leefstijlinterventies onderzocht

* 05-12-2012

* Tijd 13.45

* Locatie: Aula

* Titel: Gerechtvaardigheid van interventies ter beinvloeding van leefstijl. Een waardeneutraal beoordelingsmodel

* Spreker: M.F. Wesseling

* Promotor: prof.dr. G. van der Wal

* Onderdeel: VU medisch centrum

* Wetenschapsgebied: Medisch

* Evenementtype: Promotie

Moeten frisdrankautomaten in scholen worden verboden? Moet de fietshelm voor kinderen worden verplicht? Mag een werkgever zijn werknemers verbieden om een risicovolle sport te beoefenen? Onderzoeker Michiel Wesseling ontwikkelde een beoordelingsmodel waarmee de rechtvaardigheid van deze leefstijlinterventies kan worden onderzocht. Hij promoveert bij VU medisch centrum.

Wesseling onderzocht de gerechtvaardigdheid van preventiemaatregelen ingevoerd door overheden, bedrijven, of andere instellingen. Zo ontwikkelde hij een model dat zich richt op de gerechtvaardigdheid van interventies die tot doel hebben leefstijlen te beinvloeden door het gebruik van pressie of dwang. Daarvoor gebruikte hij bestaande modellen in de gezondheidszorg en ook praktijksituaties. Zo beoordeelde hij het preventieplan van de Amerikaanse ziekenhuisketen Clarian Health en het wettelijk rookverbod in de Nederlandse horeca.

Overheden, bedrijven, instellingen, zorgverleners en burgers hebben voordeel aan dit beoordelingsmodel. Ze kunnen namelijk zo de logica van het ontwerp, de aanvaardbaarheid van de (neven)effecten en de kwaliteit van de implementatie van de preventiemaatregel beoordelen. Zo ondersteunen zij hun visie bij de invoering, of protest bij het bestrijden van een nieuwe maatregel.

(c) Copyright Vrije Universiteit Amsterdam