Eickhout: Moratorium op schadelijke pesticiden voor bijen

Europarlementarier Bas Eickhout wil een moratorium op het gebruik van pesticiden die medeverantwoordelijk zijn voor de massale sterfte van bijen. Aanleiding is een studie van het Europese Voedselveiligheidsagentschap (EFSA), waarin voor het eerst wordt vastgesteld dat zogenaamde neonicotinoiden wel degelijk schadelijk zijn voor bijen. Eickhout vraagt samen met zijn Belgische collega Bart Staes de Europese Commissie om actie te ondernemen naar aanleiding van het onderzoek.

Het gaat bijzonder slecht met de bij in de wereld. Terwijl dit beestje belangrijk is voor onze voedselvoorziening en biodiversiteit, werd nog niet eerder officieel erkend dat een van de doodsoorzaken schadelijke pesticiden zijn, mede vanwege de lobby van de agrochemische industrie. Dat leidde er toe dat het Europarlement in 2011 zelfs vroeg om meer medicijnen van deze agrochemische industrie om de bijensterfte tegen te gaan. Een alternatieve resolutie van Eickhout die vroeg om een beperking van het gebruik van neonicotinoiden haalde toen helaas geen meerderheid.

Het onderzoek van de EFSA geeft nu aan dat blootstelling van bijen aan druppels, vocht en mogelijk ook stof waar bepaalde pesticiden in zitten, schadelijk is voor de bijen of hun larven. De neonicotinoiden zijn vaak niet de directe doodsoorzaak, maar blootstelling aan de pesticiden bedwelmt en verzwakt de bij, waardoor deze niet meer in staat is te overleven.

"Bijenpopulaties sterven al jaren bij bosjes en het is hoog tijd dat Europese overheden hun verantwoordelijkheid nemen," aldus Eickhout. Er is nu ruimschoots voldoende wetenschappelijk bewijs voor de schadelijkheid van neonicotinoide voor bijen om een onmiddellijk verbod te rechtvaardigen."

De milieucommissie van het Europarlement bespreekt volgende week de bijensterfte. Eickhout hoopt dat dit EFSA-onderzoek de Europese Commissie en het Europees Parlement wakker schudt en dat er wetgevende stappen genomen worden om de schadelijke pesticiden te verbieden. In de tussentijd wil Eickhout een moratorium op het gebruik van deze pesticiden.

De Groene Fractie in het Europees Parlement lanceerden deze week een Europese campagne om Europese imkers te ondersteunen, Europese beleidsmakers onder druk te zetten en burgers te informeren.