Circusweb viert 10 jarig jubileum met nieuwe look


Werken aan een beter circusimago en inzetten voor behoud van cultureel immaterieel erfgoed.

KATWIJK -, 20130611 -- Circusweb brengt al 10 jaar actueel circusnieuws en een agenda van circussen die in Nederland en België rondreizen. De website is sinds maandag 10 juni geheel vernieuwd. Voorzien van een frisse look en volop mogelijkheden om nog actueler te zijn. Bijvoorbeeld door een twitternieuwsfeed op de voorpagina. Via social media kan iedere bezoeker interessante pagina's delen met anderen. De redactie die dit jaar de miljoenste bezoeker zag passeren hoopt hiermee op een nog sneller stijgend bezoekersaantal. Doel van Circusweb is werken aan een beter imago voor de circuswereld, en een betere voorlichting aan de doorsnee circusbezoeker.

Circusdieren

Hot item van de afgelopen jaren is natuurlijk de discussie over circusdieren. Het ergert de redactrice van Circusweb dat er behoorlijk eenzijdig door de voltallige pers wordt verkondigd dat het slecht gesteld is met circusdieren. Daarom is er een speciale pagina gewijd om voor eens en altijd uit de doeken te doen hoe het nu werkelijk is met dat welzijn. Met een antwoord op de reden dat mensen zo ageren tegen die paar circusdieren die kunsten vertonen. Op de circusdierenpagina wordt de bezoeker verwezen via allerlei links naar wetenschappelijke rapporten, documentaires, onderzoeken van universiteiten, kortom. Mensen kunnen zich goed laten informeren over het hoe of wat van brandende hoepels, vastgeketende olifanten en chimpansees in rokjes. De Stichting Aap kan geen goed doen bij de redactie van Circusweb sinds deze organisatie de WDDTU heeft gelanceerd. "Met suggestieve onwaarheden en 20 miljoen op de bankrekening is men alleen uit op nog meer geld op de rekeningen dmv foute publiciteit". In deze tijd van onthullende waarheden kan deze er ook nog wel bij. Tijd voor Broodje "Apileaks" voordat we een bananenrepubliek worden! 

Circusweb Award

Natuurlijk gaat het niet alleen om circusdieren, er moet hard gewerkt worden aan een beter circusimago door betere voorlichting en door positief nieuws. Daarom is Circusweb vorig jaar gestart met de Circusweb Award. Een heuse circusartiestenverkiezing waar alle circusartiesten van de circussen in Nederland en Belgie aan mee kunnen doen. Na een aarzelende start afgelopen jaar loopt de circuswereld dit jaar warmer voor dit initiatief. Onze circussen krijgen niet voor niets minstens 1 miljoen bezoekers per jaar, er zijn echt hele mooie dingen te zien. Door de Circusweb Award wordt het accent gelegd op die mooie performances. De redactie hoopt op een nog spannender strijd die wellicht ook de gewone krantenkolommen moet halen. "Tenslotte is de Oscar ook klein begonnen". 

Circuswereld beter in beeld

Circusweb heeft zich in de laatste 10 jaar al bewezen, te zien aan de 1,1 miljoen bezoeken die gebracht zijn aan dit circus. De website had tot voor de vernieuwing een spraakmakend discussieforum met veelal anonieme bezoekers. De redactie van Circusweb kiest er nu voor om verder te gaan met andere vormen van social media, waarin de circuswereld wat beter in beeld zal komen. 

Dynamische wereld

Eigenaresse en redactrice Gera de Leeuw, van origine journaliste bij regionale nieuwsvoorzieningen maakte in 2001 kennis met de dynamische circuswereld. Zij is sindsdien enthousiast bezig met de promotie van circussen. "Circussen maken deel uit van ons immaterieel cultureel erfgoed. Ouders gaan al eeuwen lang met hun kinderen naar het circus, en dat moet zo blijven. En het gekke is, dat deze vorm van cultuur nog nooit heeft kunnen rekenen op een dubbeltje subsidie. Zoiets zou gewaardeerd moeten worden, maar in de praktijk valt dat anders uit. "Het lijkt wel of gemeenten hun rekeningen steeds hoger maken en het de circussen steeds onmogelijker maakt om rond te reizen, daar moet snel verandering in komen."

Verbondenheid

De Leeuw vindt dat het hard tijd wordt om iets aan het imago van de circuswereld te verbeteren. Circusweb maakt deel uit van het samenwerkingsverband van de Stichting Circuscultuur, voor De Leeuw een prachtig voorbeeld van verbondenheid van alle partijen die te maken hebben met een facet van circus, die zich samen inzetten voor een bloeiende circustoekomst. "Met zo'n synergie gaan we echt wonderlijke dingen bereiken", wacht maar af...