Kris Peeters en Bernard Wientjes geven hun visie op belang van Europa


Benelux-Europa Prijs voor Vlaams minister-president en VNO-NCW-voorzitter

EINDHOVEN, 20131125 -- Om te spreken over de toekomst van Europa nodigde B.U.C.-voorzitter Anton van der Geld Vlaams minister-president Kris Peeters en voorzitter VNO-NCW Bernard Wientjes uit in het stadhuis van Eindhoven. Daar zullen zij op vrijdag 29 november om 14.00 uur hun visie geven op het belang van Europa. Europa baart ons nu zorgen, er moet wat gebeuren, op financieel-economisch, maar zeker ook op sociaal gebied. Daarom is dit thema gegeven aan de Benelux-Europa Prijs 2013. De prijs is aan de beide laureaten toegekend voor hun inspanningen voor de Benelux-samenwerking in het kader van de Europese integratie.

De prijs bestaat uit een zilveren legpenning met oorkonde en wordt aan hen uitgereikt door prof. dr. Anton van der Geld en prins Charles-Louis de Merode, resp. voorzitter en raadsheer van het BeNeLux-Universitair Centrum (B.U.C.).

De laureaten zoeken naar antwoorden op de vragen die de huidige situatie van Europa oproept. Vlaams minister-president Kris Peeters zal een politiek-sociale visie op het belang van Europa geven. Voorzitter VNO-NCW Bernard Wientjes zal vervolgens zijn visie vanuit het bedrijfsleven op het belang van Europa schetsen. Ten slotte zal minister prof. Mark Eyskens, hoofdtitularis B.U.C., deze twee visies toespitsen op de burger in de Benelux en Europa.

Kris Peeters wordt met de Benelux-Europa Prijs geëerd, omdat hij het principe in praktijk brengt dat alleen samenwerking en dialoog tot echte verandering kunnen leiden. Samenwerking met de buurlanden en -regio’s vormt de basis van beleid van Vlaanderen. Met het nastreven van verbondenheid van mensen en culturen over grenzen heen treft hij de grondwaarde van het BeNeLux-Universitair Centrum.

Bernard Wientjes ontvangt de prijs, omdat hij de verbinding tussen Den Haag en Brussel nieuw leven heeft ingeblazen. Hij is ook de man die een cruciale rol speelt in het verwezenlijken van ons poldermodel. Daardoor konden verschillende akkoorden in de afgelopen maanden gesloten worden. Zijn langetermijnvisie doet hem de weg wijzen naar onze verbondenheid met de Benelux, Duitsland en Europa. Diep geworteld in het bedrijfsleven van de Benelux ziet hij een toekomst, waarin juist het bedrijfsleven de mogelijkheden van duurzaamheid moet aangrijpen.

Deze dag wordt afgerond met een toespraak van de Belgische oud-premier Mark Eyskens, hoofdtitularis B.U.C. Daarin neemt hij de burger mee naar de Benelux en Europa, en hij legt ons, burgers, allemaal even onder de loep.

De Benelux-Europa Prijs is een prestigieuze prijs, die eerder ging naar onder meer EU-president Herman Van Rompuy, de toenmalige premiers Verhofstadt, Juncker en Balkenende, EU-commissarissen Viviane Reding en Neelie Kroes, de oud-ministers Bernard Bot en Willem van Eekelen. De prijs wordt toegekend door de Stichting BeNeLux-Universitair Centrum, die de wetenschappelijke en culturele samenwerking tussen België, Nederland en Luxemburg bevordert en daarmee werkzaam is in Antwerpen, Eindhoven en Luxemburg.

Annie De Wachter
+32 478-20 64 91

BeNeLux-Universitair Centrum
073 - 52 14 224
b.g.g. +31 20-6761409
info@benelux-universitair-centrum.org