4 april 2014 Aardbevingen: verschuiven van problemen

Zondag 6 april 2014, 16:21u - NienkeHoman

vrijdag 4 april 2014

Toen op 17 januari jl de aardgaswinning rondom Loppersum behoorlijk werd teruggeschroefd, gaf mij dit een dubbel gevoel. Geweldig voor de inwoners van Loppersum en omgeving, maar het bracht ook weer nieuwe onzekerheden met zich mee. Het betekende immers dat in het zuid westelijke deel van het

Groningenveld de kraan verder open zou moeten.

En wat de gevolgen daarvan zullen zijn, is nog steeds onduidelijk. De NAM zegt dat het allemaal wel meevalt, TNO geeft aan dat er wel een lichte toename van aardbevingen zal zijn rondom Kolham en Froombosch. Dan hebben we nog het SodM dat zegt dat de pijlers van het Winningsplan van de Nam niet op solide berekeningen berust. Kortom, de gemiddelde burger weet niet wat de toekomst zal brengen.

Dinsdagavond was ik op een informatiemarkt over de aardgaswinning in Slochteren. En daar bleek weer dat er een hoop ongeruste bewoners van Froombsoch, Kolham, Hoogezand etc zijn.

Helaas kregen we op die infomarkt geen zekerheden over de toekomst. Wat we wel weten is dat er een verschuiving van de aardbevingen naar het zuid westen van het Groninger Gasveld plaatsvindt. De prognose van het SodM was dat het ongeveer een jaar zou duren voordat de gevolgen van de aanpassing van de gaswinning merkbaar zou zijn. We zijn nu 2 maanden verder en het lijkt er nu al een verschuiving van de aardbevingen plaatsvindt. Sappemeer, Harkstede, Froombosch, Kolham: daar waren de afgelopen maanden meer aardbevingen dan andere jaren in januari, februari en maart.

Dat is toch niet wat we willen: het probleem verschuiven? We willen het probleem van de aardbevingen oplossen. We willen niet dat het verschuift (en dan ook nog richting de stad Groningen) nee welwillend dat het ophoudt. Met de plannen van de Nam om in de komende periode meer te gaan boren in het zuidwestelijke gedeelte van het Groningenveld met extra boorclusters in Ten Boer en Slochteren zal dat niet beter worden. Ik vraag me af wat de gevolgen voor zuid west Groningen, met daarin ook de stad, zullen zijn.

Dat probeer ik nu allemaal uit te zoeken om goed beslagen ten ijs te komen als we als Provinciale Staten op 15 en 16 april onze mening mogen geven over een zienswijze. Op 15 april hebben we namelijk een extra commissievergadering over de zienswijze op het " Ontwerpbesluit aardgaswinning" die de Provincie Groningen hopelijk in gaat dienen.

Dat dit nodig is, blijkt wel uit de vele reacties van bezorgde burgers die ik krijg. Zoals van Harry Mik uit Hoogezand, die mij onder andere schreef over recente scheuren in huizen in Hoogezand en in een brief:

" Hierbij werd medegedeeld dat men van plan zou zijn de putten rondom Hoogezand bedrijfsklaar te maken, echter winning in deze omstreken zou inhouden dat daarmede het bevingsgebied ook opschuift naar Hoogezand en omstreken.Hiermede zorgt men niet voor een bevingsvrij gebied rondom Loppersum (daar zullen bevingen blijven) maar vergroot men het aardbevingsgebied over bijna de gehele provincie."

En

"....zou ik nog willen opmerken dat waarschijnlijk de economische groei in de provincie zal afremmen. Doordat ondernemers zich niet zullen vestigen in een bevingsgebied cq rampengebied.Hierdoor zal de werkgelegenheid in de prov. Groningen ernstig afnemen, meer mensen in de WW of Bijstand komen."

Deze man is bezorgd. En dat zou niet nodig moeten zijn. En daarom is GroenLinks voor het hanteren van het voorzorgsprincipe met een hele grote reductie van de aardgaswinning naar ca 30 milj kuub. Uit het recente TNO rapport blijkt ook weer dat dat de beste oplossing is. Dat kan door oa direct te stoppen met de verkoop van aardgas op de spotmarkt en deze zomer grootschalig te investeren in woningisolatie. Laten we daar mee bezig gaan ipv dweilen met de kraan open.