Wat doe je als je een teek hebt?


Twitter

Titel
@gmrijssenholten: Wat doe je als je een #teek hebt? http://t.co/HhzG7Ez88Q
@gmrijssenholten: Laatste mogelijkheid! Nog enkele plaatsen vrij vanavond bij Grip op Geld http://t.co/51Y9MhjUH9
@gmrijssenholten: Coalitieprogramma rond, wethouders-kandidaten bekend http://t.co/9cq2OsFrf9

Zoekresultaten

Wordt geladen...

* actueel
* nieuws

Wat doe je als je een teek hebt?

dinsdag 8 april 2014

Controleren op tekenbeten belangrijk

Deze week is het de Week van de Teek. Deze week is bedoeld om aandacht te vragen voor tekenbeten en de ziekte van Lyme. Door een beet van een teek kan men de ziekte van Lyme krijgen. Als een teek binnen 24 uur wordt verwijderd, is de kans op besmetting klein.

Let op tekenbeten

Het tekenseizoen begint weer, let dus op tekenbeten. Dat kan door de kleding en het lichaam te controleren op teken nadat men bijvoorbeeld in het bos, een tuin of een park is geweest. Als een teek op de huid ontdekt wordt, moet deze zo snel mogelijk verwijderd worden.

Dit kan met een puntig pincet, een tekentang of tekenlepel: Pak de teek vast met het pincet of tang of tekenlepel en trek hem voorzichtig uit de huid. Maak daarna het wondje schoon en doe er een beetje jodium of alcohol op. Schrijf de datum op wanneer u door een teek gebeten bent en de plaats
op het lichaam waar de teek zat.

Ziekte van Lyme

Jaarlijks loopt ongeveer ruim een miljoen Nederlanders een tekenbeet op. De meeste mensen worden niet ziek na een tekenbeet. U kunt echter de ziekte van Lyme krijgen na een tekenbeet. Deze wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Alleen een besmette teek kan de ziekte van Lyme
overbrengen. De klachten van de ziekte van Lyme kunnen zijn:

* een rode ring die binnen een paar dagen groter wordt;
* het gevoel griep te krijgen.

Als u deze klachten krijgt na een tekenbeet, neem dan contact op met de huisarts.

Ook als een teek langer dan 24 uur op uw huid heeft gezeten is het goed met uw huisarts te overleggen of behandeling nodig is.

Als u klachten hebt gekregen na een tekenbeet kan dit behandeld worden met antibiotica. Hoe eerder dit gebeurt, hoe beter en sneller het resultaat.

Mensen kunnen elkaar niet besmetten. Ook huisdieren kunnen ziek worden na een tekenbeet. Huisdieren kunnen de ziekte niet overbrengen op mensen.

Als de infectie niet behandeld wordt kunnen er blijvende klachten ontstaan zoals:

* aandoeningen van het zenuwstelsel;
* pijn in de gewrichten;
* huidklachten;
* hartritmestoornissen.

Meer informatie over teken en de ziekte van Lyme vind u op de website van GGD Twente: www.ggdtwente.nl. U kunt hier ook de folder over dit onderwerp downloaden.

Ook kunt u bellen met het Meldpunt infectieziekten: (053) 487 6840 dagelijks van 8.30 tot 17.00 uur