GroenLinks wil extra Statenvergadering over gaswinning

Woensdag 23 april 2014, 07:43u -

Samen met CDA en SP heeft GroenLinks Commissaris van de Koning Max van der Berg verzocht z.s.m. een extra Statenvergadering bijeen te roepen. Dit om te spreken over de zienswijze die Gedeputeerde Staten willen indienen op het voorstel van minister Kamp voor de gaswinning in Groningen in de komende drie jaar. De fracties zijn niet tevreden met de manier waarop Gedeputeerde Staten de motie van Provinciale Staten over de te winnen hoeveelheid gas in zijn zienswijze heeft verwerkt. PS had opgeroepen tot een forse reductie. Dat is volgens CDA, SP en GroenLinks niet terug te vinden in de zienswijze die GS wil indienen. Onder 'lees meer' de brief waarmee om de extra Statenvergadering wordt gevraagd. Daar vind je ook een interview met GroenLinks fractievoorzitter Nienke Homan met RTV-Noord.

Aan:

De voorzitter van Provinciale Staten

CvdK M.J. van den Berg

Groningen, 22 april 2014

Geachte voorzitter van Provinciale Staten,

Namens de fracties van de SP, CDA en GroenLinks verzoek ik u tot het bijeenroepen van Provinciale Staten in een extra vergadering omtrent de zienswijze die het College van Gedeputeerde Staten heeft vastgesteld aangaande het gaswinningsbesluit van het Ministerie van Economische Zaken.

Wij hebben twee redenen om deze extra vergadering te wensen:

1) In de afgelopen Statenvergadering is een motie breed aangenomen die aandringt op een drastische reductie van de gaswinning. De wijze waarop dit in de zienswijze is vertaald, vraagt naar onze mening om een nadere verduidelijking.

2) Daarnaast heeft het College aangegeven dat zij bevoegd is een zienswijze in te dienen en Provinciale Staten wensen en bedenkingen kan uiten. Navraag heeft uitgewezen dat op grond van de Mijnbouwwet en de Provinciewet Provinciale Staten zelf de bevoegdheid heeft een zienswijze in te dienen. Wij willen dan ook graag de positie van het College nader geduid zien en de mogelijkheid open houden om als PS een eigen zienswijze in te dienen.

Gezien het feit dat de zienswijze op procedurele gronden moet zijn ingediend voor donderdag 24 april om 24.00 uur, verzoeken wij u de extra Statenvergadering op zeer korte termijn uit te schrijven, uiterlijk komende donderdagavond.

Met vriendelijke groet,

Mw. Nienke Homan, GroenLinks

Mede namens:

Dhr. P. Brouns, CDA

Dhr. J.H. Mastenbroek, SP