Provincie Groningen

Groningen, 20 mei 2014

Presentatie Voorjaarsnota 2014:

Provincie investeert intensiever in Groninger samenleving De provincie gaat meer investeren in de Groninger economie, creëren van werkgelegenheid en het verbeteren van de leefbaarheid. In totaal gaat het om een bedrag van 172,5 miljoen euro. Deze middelen zijn grotendeels beschikbaar gekomen van de NAM en het Rijk. De provincie vult de bijdragen van de NAM en het Rijk aan met eigen geld. Om dit mogelijk te maken, worden in de vandaag gepresenteerde Voorjaarsnota voorstellen gedaan tot aanpassing van bestaande budgetten. Omdat de vrije ruimte in de provinciale begroting zeer beperkt is, haalt de provincie geld naar voren uit de reserves. Gedeputeerde voor Financiën William Moorlag: "Met het versneld inzetten van geld uit reserves gecombineerd geld van de NAM en het Rijk , wordt de komende jaren per saldo méér geïnvesteerd in de de leefbaarheid en economie van de Groninger samenleving".

Een belangrijk deel van het extra geld komt het uit akkoord dat de provincie sloot met het Rijk, gemeenten en de NAM over de gaswinning. Daarnaast is nog eens 40 miljoen beschikbaar gesteld door de ministers Asscher en Kamp. De vandaag gepresenteerde Voorjaarsnota is de opmaat naar de begroting 2015. In het laatste jaar van deze collegeperiode wil het college van GS in hoog tempo doorgaan met de uitvoering en voltooiing van het collegeprogramma `Energiek en scherp aan de wind' en het aanvullend coalitieakkoord dat in april 2013 is vastgesteld. Naast investeren van het geld van de NAM en het Rijk, gaat de provincie ook door met het investeren van geld uit de verkoop van het energiebedrijf Essent. Zo besteedt de provincie veel geld aan het verbeteren van de openbaar vervoer en wegen. Voorbeelden hiervan zijn de aanpak van stations, het ongelijkvloers maken van de Oostelijke ringweg Groningen en de verdubbeling van de N33 tussen Assen en Zuidbroek. Deze verdubbeling is ongeveer een jaar eerder klaar dan gepland.

De provincie maakte vorig jaar 30 miljoen vrij voor een impuls in Delfzijl, Winschoten en de Marne. Dit programma ligt op stoom. De centra worden opgeknapt en leegstand bestreden. Dat leidt tot verbetering van het vestigings- en investeringsklimaat en daarmee tot een versterking van economie en leefbaarheid in deze gemeenten.



Ook kan in 2015 doorvoorfinanciering volop ingezet worden op de realisatie van de Ecologische Hoofdstructuur. Deze kan in 2021 aangelegd zijn.

Verder gaat het college van Gedeputeerde Staten door met de regeling voor subsidies en leningen voor innovatieve en duurzame MKB bedrijven in de provincie Groningen. Dit zorgt ervoor dat er extra mensen aan het werk kunnen.

Provinciale Staten bespreken de Voorjaarsnota op 25 juni 2014.