Unieke Flora Fauna Hack 23+24 mei: hacken voor een betere wereld


Gepubliceerd op
23 mei 2014

Door
Alterra Wageningen UR

23 en 24 mei 2014 vindt op de Wageningen UR (University & Research centre) een primeur plaats: de Flora en Fauna Hack. Het is voor het eerst dat de honderd deelnemers het flora en fauna domein `hacken' om te wereld beter te maken. Bijna iedereen kent de uitdagingen in Nederland op het gebied
van duurzaamheid, klimaat, natuur en biodiversiteit. Maar wie kent de mogelijkheden die open data en technologie bieden voor het ontwikkelen van creatieve oplossingen? Deze ontdekkingsreis start tijdens de Flora en Fauna Hackathon.

Controleer uw cookie-instellingen

Deelnemers gaan in een hackathon 32 uur lang aan de slag met het Flora en Fauna vraagstukken. Wat is er mogelijk wanneer je data combineert met vraagstukken als bijensterfte, vraat door ganzen en het monitoren van de vleermuis? Bekijk alle vraagstukken hier.

Voor wie?

De Flora Fauna Hack is zeker niet alleen bedoeld voor computernerds. Zo'n honderd deelnemers, verzameld op de campus van Wageningen UR, waaronder wetenschappers, ambtenaren, studenten, burgers en hackers slaan voor het eerst hun handen ineen om samen tot nieuwe oplossingen te komen door
verschillende vaardigheden en expertise samen te brengen. Zo combineren we de kennis van een vogelaar met de vaardigheden van een hacker om samen slimme apps en visualisaties te ontwikkelen.

Data

Voor de hackathon is veel data beschikbaar gesteld. Zo stelt BIJ12 data beschikbaar uit de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF) uit de periode 1995 - 2005. De NDFF is de compleetste natuurdatabank van Nederland met meer dan 70 miljoen gegevens van planten en dieren. Iedere dag komen hier
nieuwe waarnemingen bij van honderden bronhouders en tienduizenden vrijwilligers. Alle waarnemingen worden gevalideerd met behulp van kennisregels en soortexperts, voordat ze beschikbaar gesteld worden aan de gebruikers. Gebruikers zoals overheden, adviesbureaus en onderzoeksinstellingen
hebben hiermee direct inzicht over het actuele voorkomen van soorten in een bepaalde omgeving.

Overzicht challenges

* Red de bij: wat kunnen tuineigenaren zelf doen om bij te dragen aan een oplossing middels een app
* Vleermuismetingen: wat gebeurt er als iedereen een vleermuismeting kan doen?
* Taxatie van schade door ganzen: hoe zou je dit proces inrichten in de huidige digitale wereld?
* Natuur als businesscase: Hoe maak je het aantrekkelijk, praktisch en makkelijk voor een boer om natuur, milieu en waterdoelen integraal mee te wegen in de bedrijfsvoering?
* Red de met uitsterven bedreigde zeeschildpadden, haaien en leguanen op de Caraiben met een mobiele app waarmee iedereen waarnemingen kan registreren, zoals stroperij.
* Boerenproducten in Haarlemmermeer: Hoe faciliteer je agrarische ondernemers om meer inzicht te geven in bijvoorbeeld streekproducten?
* Flora en Fauna data in Kennemerland: Hoe maak je alle informatie verspreid over verschillende dataregisters in de toekomst overzichtelijk en toegankelijk voor een breed publiek?
* Gamend de natuur beleven: het vergroten van de betrokkenheid van jongeren bij de natuur door aan te sluiten bij de `gamewereld' van nu
* NatuurSUPER: inzichtelijk maken van wie een stuk braakliggend terrein in je wijk is zodat je bijvoorbeeld met de buurt een moestuin kunt beginnen
* Tuintjes delen: Als mensen hun tuintjes gaan samenvoegen en er een stukje gemeentegrond bij nemen, wat is er dan mogelijk voor flora en fauna in de directe leefomgeving?
* Civic Sience: in kaart brengen van meest bedreigde planten en dieren op Bonaire
* Wat schuift het? Maak met data inzichtelijk wat natuur ons oplevert in geld

De Flora en Fauna hack is een samenwerking tussen Polderhack Producties en onderzoeksinstituut Alterra, en wordt mogelijk gemaakt door het ministerie van Economische Zaken.

* ing. MJR (Rob) Knapen
Contactpersoon ing. MJR (Rob) Knapen
Contactformulier

Alterra Wageningen UR

Alterra is het kennisinstituut voor de groene leefomgeving.

* [IMG] Kick off Ambachtelijke Academie op Schiphol Trade Park
* [IMG] Brede groene dijk goed alternatief voor traditionele stenen dijk
* [IMG] Nederland moet hoofdrol spelen bij beteugeling CO2-uitstoot

Meer nieuws



Meer informatie

* Flora Fauna Hack
* Video: Voorbereidingen Flora Fauna Hack
* Video: Impressie hackathon (Polderhack) tijdens Dutch Desigh Week
* Eerdere resultaten tijdens de Polderhack