Ruim baan voor Oost Groningen


Categorien:

Provincie, Werken en Ondernemen, Wonen en welzijn

25 september 2014

door Statenfractie

25 september 2014

Provinciehuis_Groningen_achterzijdeTijdens de begrotingsbehandeling in Provinciale Staten heeft de PvdA met succes opgeroepen tot een integrale aanpak voor de werkgelegenheid in Oost Groningen. Onder de titel Ruim baan voor Oost Groningen werd er samen met GroenLinks, het CDA en de
ChristenUnie een motie ingediend om de arbeidsmarktproblematiek in Oost Groningen te bestrijden.

Solide financieel beleid

Complimenten waren er van financieel woordvoerder Jan Batting voor gedeputeerde William Moorlag voor het voeren van een solide, betrouwbaar en koersvast financieel beleid. Jan Batting: "Na jaren van economische neergang en stagnatie lijkt er licht aan het einde van de tunnel. Economisch
herstel lijkt aanstaande en de komst van Google naar de Eemshaven is een mooie opsteker. Onzekerheden blijven echter op de loer liggen." Daarom pleitte Batting er voor om de lijn van het College te volgen en de begrotingsruimte die er ligt te reserveren.

Synergon

In onze provincie worden een aantal sociale werkvoorzieningsschappen onevenredig hard geraakt door veranderende wetgeving. Dit heeft bovendien grote financiele consequenties voor de betrokken gemeenten. De overgang naar de nieuwe situatie moet voor betrokkenen zo soepel mogelijk verlopen.
Daarom is het college gevraagd te komen met een gedegen onderzoek gericht op continuiteit voor een gestructureerde overgangsfase naar zogenaamde ontwikkel- en participatiebedrijven, om met lokale overheden en Den Haag tot een oplossing en overbruggingsperiode te komen.

Maar daarnaast ondersteunen wij de oproep van onze Kamerleden aan staatssecretaris Jetta Kleinsma om een doorstart van de metaalafdeling van Synergon te bezien en zien graag dat het college hier initiatieven toe neemt. Wij zijn dan ook blij dat de gedeputeerde heeft toegezegd deze bemiddelende
rol op zich te nemen.

Ruim baan

Met het aannemen van de motie voor Oost Groningen is een lang gekoesterde wens van de PvdA fractie in vervulling gegaan, om- in navolging van het succes van de commissie Meijer in het aardbevingsgebied - nu met een soortgelijke opzet stappen te kunnen zetten voor Oost Groningen.
Fractievoorzitter Romke Visser: "We zijn blij dat andere partijen ook de noodzaak zien van een integrale aanpak om het gebied voor uit te helpen. Het college heeft nu de opdracht gekregen om - met inzet van onafhankelijke deskundigen - samen met gemeenten, het bedrijfsleven, de vakbeweging,
SW-bedrijven en het onderwijs met een samenhangend en langjarig plan van aanpak te komen waarmee de hardnekkige arbeidsmarktproblematiek in Oost-Groningen kan worden bestreden en de inwoners van het gebied een reeel uitzicht op ontwikkeling wordt geboden. "

De fractie heeft er vertrouwen in dat er met de begroting van 2015 een continuering ligt van het solide en betrouwbare financiele beleid van gedeputeerde William Moorlag.