Vereniging Groninger Bodem Beweging


Persbericht Groninger Bodem Beweging

Gemaakt op dinsdag 28 oktober 2014 08:36

GBB wil een generieke uitkoopregeling voor het aardbevingsgebied

De Groningers in het aardbevingsgebied is veel onrecht aangedaan door (de gevolgen van) de gaswinning. Het is dan alleszins redelijk deze gevolgen te compenseren. Het gaat hierbij niet alleen om directe schade maar ook indirecte. Zo zijn er bewoners die om dringende reden moeten of willen verhuizen, terwijl hun huis onverkoopbaar is of een marktwaarde heeft gekregen waardoor hun hypotheek diep onder water staat. De GBB is van mening dat deze bewoners moeten worden uitgekocht als ze dat willen.

De GBB pleit daarom voor een uitkoopregeling van huizen in het aardbevingsgebied in Groningen à la de regeling in Moerdijk, zie de box op de volgende pagina. De uitgangspunten van die regeling zullen moeten worden toegespitst op de Groningse situatie.

De GBB verwacht niet dat de uitkoopregeling tot leegloop leidt. Integendeel, juist het afwenden van financiële rampscenario's waar veel bewoners nu bang voor zijn en het wegnemen van het gevoel gevangen te zitten in de eigen woning, leidt er toe dat het woonplezier weer terugkeert. Dit zal de neiging om te 'vluchten' doen afnemen. Het zal de negatieve spiraal doorbreken. De GBB is er van overtuigd dat verreweg de meeste bewoners willen blijven, mits de risico's die hen zijn aangedaan door de gaswinning grotendeels worden weggenomen. Door de regeling ook van toepassing te verklaren voor kopers, net als in de Moerdijkregeling, zullen de woningen bovendien aantrekkelijker worden voor kopers en dus weer sneller kunnen worden verkocht. De neergang van de woningmarkt in het aardbevingsgebied wordt door de regeling doorbroken. De aantasting van de woningmarkt door de effecten van de gaswinning wordt door de uitkoopregeling grotendeels teniet gedaan.

De regeling zal voor de situatie in Groningen verder moeten worden uitgewerkt. Uiteraard zal de NAM moeten worden verplicht de uitkoop te financieren. De taxatie van de woningen zal volstrekt onafhankelijk moeten zijn. Het effect van de aardbevingen op de waarde van huizen zal moeten worden gecompenseerd.
Net als in de Moerdijkregeling dient de uitkoopregeling gepaard te gaan met investeringen in economische kansen en leefbaarheid. Dit om het vertrouwen van bewoners in de toekomst van de regio een steuntje in de rug te geven en de motivatie om te blijven te vergroten. Dit is al in gang gezet door het Akkoord tussen Kamp en de regionale overheden, al vindt de GBB de omvang van de investeringen absoluut onvoldoende. En tot slot: mede dankzij de uitkoopregeling zal de verkoop van de opgekochte woningen weinig problemen opleveren. Het lijkt de GBB verstandig dat dit verkoopproces samen met de betrokken gemeenten vorm wordt gegeven.
Voor vragen over dit persbericht kunt u contact opnemen met Dick Kleijer, secretaris GBB, tel, 06-17268247. E-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .