Provincie Groningen

Groningen, 28 oktober 2014 Gezamenlijk persbericht van de provincies Groningen en Drenthe en de waterschappen Hunze en Aa's en Noorderzijlvest

Maatregelen tegen wateroverlast vastgesteld
De provincie Groningen verhoogt de veiligheidsnormen tegen wateroverlast. Kaden die stedelijk gebied beschermen, moeten straks bestand zijn tegen een waterstand die gemiddeld eens in de 300 of 1000 jaar optreedt. Nu is de norm eens in de 100 jaar. De waterschappen en de provincies hebben na onderzoek vastgesteld welke maatregelen nodig zijn om deze veiligheidsnormen te realiseren. In het waterschap Noorderzijlvest worden de komende jaren in het Westerkwartier drie waterbergingsgebieden ingericht. Daarnaast gaan de waterschappen Hunze en Aa's en Noorderzijlvest verder met het ophogen en verstevigen van enkele honderden kilometers kade in hun waterschap. Deze maatregelen zijn nodig om ervoor te zorgen dat we in Groningen en NoordDrenthe ook de komende decennia droge voeten houden. De werkzaamheden voor de waterberging starten in 2015 en zijn naar verwachting rond 2020 gereed. Dan moeten ook de boezemkaden op hoogte zijn. Provinciale Staten bespreken de nieuwe normen naar verwachting in december. Veiligheid Door de klimaatverandering gaat het vaker en harder regenen. De zeespiegel stijgt en de bodem daalt verder, in Groningen vooral door de aardgaswinning. Onze boezemsystemen, het stelsel van kanalen, meren en sloten, kunnen daardoor het water moeilijker op zee lozen. Daarom is er op land meer ruimte nodig om overtollig water op te kunnen vangen. De waterschappen hebben hier de afgelopen jaren al waterbergingsgebieden voor ingericht en kaden langs de boezem opgehoogd. Om problemen in de toekomst te voorkomen zijn er nu verdere maatregelen nodig. Onderzoek Hunze en Aa's beschikt op dit moment over voldoende waterbergingsgebieden. In Noorderzijlvest zijn drie bergingsgebieden nodig in het Westerkwartier. Het gaat hier om Dwarsdiep, De Dijken (Bakkerom) en Driepolders. De omwonenden en grondeigenaren zijn via informatiebijeenkomst en keukentafelgesprekken geïnformeerd.



Onderzoek heeft uitgewezen dat er tot 2050 geen gemaal in Lauwersoog nodig is voor de afwatering van Groningen en Drenthe. Natuurontwikkeling De drie waterbergingsgebieden liggen in het gebied dat is aangewezen voor de aanleg van het Nationaal Natuurnetwerk (Ecologische Hoofdstructuur), een netwerk van belangrijke natuurgebieden in ons land. Door de werkzaamheden te combineren, worden twee belangrijke maatschappelijke doelstellingen in een keer gerealiseerd.


---

Een kaart met daarop de waterbergingsgebieden vindt u in de bijlage. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Bestuur, Juridische Zaken en Communicatie, telefoon 050 ­ 316 41 29.