Korte toespraak Rutte na zijn ontmoeting met de Maleisische minister

Toespraak | 05-11-2014

Korte toespraak van minister-president Rutte na zijn bezoek aan minister-president Najib van Maleisie.

De toespraak is in het Engels uitgesproken.

Ik ben hier vandaag vanwege de verschrikkelijke ramp met vlucht MH17. Een ramp die diepe wonden heeft geslagen in de samenleving in de getroffen landen. Niet in de laatste plaats bij de nabestaanden van de slachtoffers, die nog iedere dag moeten leven met het verdriet van het verlies van hun geliefden.

Ik wil op deze plaats nogmaals mijn dank uitspreken voor de uitstekende intensieve samenwerking met Maleisie bij de nasleep van de vliegramp. Samen met het eveneens zwaar door de ramp getroffen Australie vormen wij een 'coalition of the grieving'.Nederland werkt nauw samen met Maleisie en Australie om onze gemeenschappelijke doelen te bereiken: repatriering van resterende stoffelijke overschotten en persoonlijke bezittingen, onderzoek naar de toedracht van de ramp en strafrechtelijk onderzoek.

De omstandigheden ter plekke zijn nog altijd moeilijk, maar we blijven gezamenlijk vastberaden om deze doelen te realiseren. Vorige week waren de omstandigheden zodanig dat er een klein team naar de rampplek kon. Daar zijn stoffelijke resten geborgen. Deze zullen volgens hetzelfde ceremonieel naar Nederland worden overgebracht. We benutten elke mogelijkheid om naar het gebied te gaan en dat zullen we blijven doen.

Premier Najib heeft keer op keer laten zien persoonlijk nauw betrokken te zijn bij het onderwerp. Dat bleek ook al tijdens zijn bezoek aan Nederland in juli. Het is nu van essentieel belang dat we nauw met elkaar blijven samenwerken en MH17 hoog op de internationale agenda houden. MH17 is na MH370 de tweede vliegramp die Maleisie in korte tijd treft. Door deze ramp leeft een grote groep nabestaanden al bijna 8 maanden in tergende onzekerheid over wat er met hun geliefden is gebeurd. Een Nederlands bedrijf heeft een rol in de zoektocht naar het vermiste toestel van vlucht MH370. Ik hoop van harte dat deze zoektocht tot resultaat leidt en zo de nabestaanden duidelijkheid kan verschaffen.

Zie ook

* Vliegramp MH17

Vragen? Bel Informatie Rijksoverheid: 1400

Verantwoordelijk ministerie

* Ministerie van Algemene Zaken