Inspiratie & Innovatie - Inkomsten uit de advertentiemarkt


13 november 2013

De domeinen waar kansen liggen, beperken zich niet alleen tot online. Veel bedrijven en organisaties hebben problemen om grip te krijgen op het mediagedrag van consumenten. Nieuwsmerken kunnen zich hier profileren als partner.

Adverteerders en Nieuwsmerken worden partners
Want nieuwsmerken die het goed doen, bereiken de lezer met een sterk nieuwsproduct via de gewenste mediakanalen. Of dat nu print is, online, video of een event. Met aanvullend een goed advies hebben de nieuwsmedia goede tools in handen.

Niet traditionele oplossingen in het traditionele medium print
De miljoenenkrant van India heeft een zeer succesvol product bedacht voor de reguliere advertentiemarkt. Adverteerders betalen -bij gebrek aan startkapitaal- een deel in aandelen. The Indian Times berekent een derde van de advertentiecampagne in cash. Tweederde van het campagnegeld gaat in de
vorm van een deelneming in het bedrijf. Zo wordt het nieuwsbedrijf naast advertentiemedium ook entrepreneur.
De Canadezen doen waar zij goed in zijn; het produceren van populaire printproducten, een tv-gids of puzzelboek, stuk voor stuk producten succesvolle producties.

Hieronder een korte omschrijving van de bij INMA gepresenteerde cases, met doorlinks naar een presentatie of een congresverslag.

Inkomsten uit de advertentiemarkt

Maak met (nieuws)merken de digitale draai
Jochen Volkers, Managing Director, Pilot Agency, Duitsland.
De presentatie laat zien hoe mediamerken en merken van adverteerders voor de zelfde uitdaging staan. Digitaal is geen kanaal, maar een ontwikkeling die alle kanalen verandert; van krant tot outdoor. Het uitgangspunt voor een nieuwsmerk is om te volgen hoe consumenten in een digitale omgeving
veranderen; via welke kanalen laten zij zich bedienen. Vervolgens kun je er met je merk op inspelen.

Big data, social media, fragmentatie en veranderend klantgedrag. Deze ontwikkelingen leiden in eerste instantie tot verwarring bij de adverteerder. Nieuwsmerken kunnen helpen door een baken te zijn in deze turbulentie. Ook zijn nieuwsmerken succesvol bij de orientatie van de consument
(keuzestress), en daarmee een interessant communicatieplatform voor adverteerders.

Transparantie en interactie zijn de belangrijkste ontwikkelingen voor nieuwsmedia. De media zullen naast zenden dus ook moeten kunnen ontvangen. Adverteerders zitten in hetzelfde schuitje en moeten van communicatie met consumenten naar een dialoog met consumenten. De monoloog is achterhaald.
- Alleen imago uitstralen voldoet niet meer. Identiteit en imago worden een.

Als je de nieuwsconsument wilt helpen dan zul je hem anno 2013 moeten `gidsen' om het echte leven en het digitale leven te synchroniseren. Verder moet je werken aan het `waarom'; als nieuwsmerk moet je vertellen waarom je iets doet. Jochen Volkers geeft de media de volgende adviezen:
- Heb een mening
- Schuif op van praten naar gedrag
- Context is king
- Leer te luisteren
- Speel met je merk
- Durf fouten te maken
Klik hier voor het congresverslag. Klik hier voor de presentatie.

Digital Transformation: Schibsted's investering en ontwikkeling van Data Analytics
Frode Eilertsen, Executive VP for Strategy and Digital Transformation, Schibsted, Noorwegen.
Schibsted is al jaren het lichtend voorbeeld voor de nieuwsmedia-industrie. Het nieuwsbedrijf ziet Google, Linkedin, Facebook en Amazon als mogelijke partners. Het probeert om know how voor deze partijen in huis te halen. Schibsted heeft zijn ontwikkeling gefaseerd en beweegt van de `startup
fase', via `technologie fase' en `innovatie-fase' naar de `culture & people-fase'.

Schibsted heeft met SPID (vergelijkbaar met iDeal) een eigen betaalplatform gecreeerd; het stelt het nieuwsbedrijf in staat om verbindingen en betalingen te faciliteren en profielen en insights te verzamelen. Het portfolio bestaat uit nieuwscontent, classifieds, special interest en e-commerce.
Het traject van transactie naar betalen is inmiddels voor 100% gedekt.

Het nieuwsbedrijf Schibsted weet steeds meer informatie te verzamelen; van transacties, online gedrag tot externe data door koppelingen. Deze nieuwe werkwijze stelt Schibsted in staat om betere profielen te maken, meer doelgroepgerichte advertenties te kunnen aanbieden en klanten persoonlijk
te bedienen. De uitdaging voor Schibsted ligt er nu in om talentvolle werknemers (in Silicon Valley) te zoeken om big data te ontginnen en optimaal te vermarkten.

De digitale keuzes zorgen voor `double digit'-omzetgroei en ruime marges. Zelfs de quick wins (van massabereik naar profielen) zorgen al voor een bevredigende groei.
Klik hier voor het congresverslag. Klik hier voor de presentatie.

The Editorial Age: de kansen voor `branded content'
Ebele Wybenga, Journalist, Nederland.
De Nederlandse spreker Ebele Wiebenga ging in op `native advertising' ofwel `branded content'.
Waarom is de vraag naar dit type publiciteit zo hard gegroeid? Advertenties worden door moderne techniek steeds makkelijker om te skippen. Daarnaast worden de eigen media van adverteerders steeds populairder. Adverteerders zoeken naar een methode om in het overvloedige medialandschap de
aandacht vast te houden. Ook zijn veel uitgevers in de huidige tijd bereid om adverteerders breder te bedienen. Paid media lijden immers onder de populariteit van owned media en earned media.

Ebele geeft aan dat er duidelijke verschillen zijn tussen `branded journalism' en `independed journalism'. Wil je native advertising succesvol toepassen dan moet je de volgende zaken respecteren; bedien een niche, kies een originele invalshoek, doe geen standaard product-informatie-praatje en
zorg voor professioneel gemaakte content. Natuurlijk is er ook een ethische kant. Ebele's tip daarover: `don't hide the brand, don't fake independence'.

Dit type marketingcommunicatie zit in de lift en is in Amerika al 1,5 miljard dollar aan omzet waard. Native advertising kost in Amerika ca. 10 dollar voor 1.000 impressies, terwijl een banner 1 a 2 dollar per 1.000 kost.
Klik hier voor het congresverslag. Klik hier voor de presentatie.



The Times of India's keeps on innovating in print
Ravi Dhariwal, CEO, Times of India (world's largest English-language newspaper), India.
Terwijl Europa zich richt op digital, kan er onvoldoende tijd zijn voor de innovaties in print. Een boeiende bijdrage uit India. De omzet uit een nieuw advertentieproduct bedraagt inmiddels 13% van de omzet. Dit "brand"programma heeft een originele benadering. Bij afname van het product wordt
een derde aan cash gevraagd en tweederde uit toekomstige omzet van de adverteerder. Men investeert dus met de adverteerder mee, en ervaart daardoor op de advertentiemarkt geen competitie. Met helpt de adverteerder in dit project met de juiste targetting met hun upsell-mogelijkheden.

Een ander verdienmodel is het in licentie geven van het Times of India-merk. Als wij dit op Nederland zouden projecteren zou je zomaar de Telegraaf-detectives, AD-oliebollenmix, Parool-restaurantgids, Leeuwarder Courant-schaatsen of MGL-wijndagen kunnen tegenkomen.
Klik hier voor de presentatie.



Monetizing Print -- Ja, er zijn nog steeds kansen.
Sandy MacLeod, VP Consumer Marketing & Strategy, The Toronto Star, Canada.
Creatief ondernemen is het motto van The Toronto Star. Maar allereerst is er van haar het advies: `don't give up on print just jet'. Want ook printuitgaven lenen zich nog steeds voor een goed rendement.
Maar ook andere printproducten kunnen rendabel zijn, een toeslag voor een tv-gids (opt-in) of voor puzzelboeken, passen helemaal in het domein van de krant en zijn goed voor veel winst. Ook zijn er elders ingekochte supplementen gemaakt voor een bijlage van NYT en World magazine. Toronta Star
weet nog met van alles geld te verdienen; een autobeurs of een filmfestival. Ook is er een Business club voor het MKB (print/web/event) met inmiddels 30.000 leden.
Klik hier voor het congresverslag. Klik hier voor de presentatie.



Forming alliances. The National -- samenwerking tussen alle UK regionale dagbladen
Steve Auckland, CEO Local World, UK.
In de UK is het centraal verkopen van regionale titels een nieuw succesfactor (gelijkend op de vroegere NRP Media of de huidige Regionale Dagbladen Combinatie). De marktomvang is 1,6 miljard euro en het huidige marktaandeel is 10%. De 5 exploitanten werken samen met een verrekening via k/1.000
lezers.
Klik hier voor de presentatie.

Tijdens het INMA (International Newsmedia Marketing Association) Congres 2013 is een verslag gemaakt van de meest inspirerende, succesvolle en innoverende ontwikkelingen op `nieuwsmedia' gebied. De cases komen uit alle delen van de wereld en zijn onderverdeeld in verschillende hoofdstukken.