Opnieuw resten geborgen MH17

Nieuwsbericht | 06-11-2014

Er zijn vandaag opnieuw stoffelijke resten geborgen van de slachtoffers van vlucht MH17. Net als eerder deze week zijn die op de rampplek in Oost-Oekraine geborgen door leden van de Nederlandse repatrieringsmissie. Hetgeen vandaag onder leiding van de lokale rampenbestrijdingsdienst SES en de OVSE is gevonden, gaat eerst naar Charkov. Daar voeren experts een eerste forensische check uit.

Wrakstukken

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft opdracht gegeven voor het bergen van wrakstukken van vlucht MH17 en deze over te brengen naar Nederland. De raad wil voor het onderzoek naar de oorzaak en het verloop van de crash een reconstructie maken van een deel van het toestel. De verwachting is dat het binnen enkele dagen mogelijk is om te starten met het bergen van de wrakstukken. Dit is onder meer afhankelijk van de veiligheidssituatie.

Borden

Vandaag zijn er opnieuw borden in het rampgebied geplaatst op de zogenoemde 'burned sites'. Het betreft een voorzorgsmaatregel zodat het crashgebied ook tijdens de winter duidelijk is gemarkeerd. Het gaat om een oppervlakte van enkele honderden vierkante meters.

Eindhoven

De resten die afgelopen dagen zijn verzameld komen zaterdagmiddag met een C-130 Hercules transportvliegtuig naar Vliegbasis Eindhoven. De aankomst is met hetzelfde ceremonieel als alle voorgaande keren.

Veiligheidssituatie

De veiligheidsomstandigheden in het gebied blijven fragiel. Terugkeer van alle deelnemers van de missie naar de rampplek is daarom niet aan de orde. De leden die vandaag hebben gezocht, zijn er ook weer weg van de crashsite. Wel wordt alles in het werk gesteld om er weer terug te keren. Omdat de veiligheidssituatie voortdurend verandert, wordt per dag gekeken wat mogelijk is.