Toespraak Rutte na afloop van ontmoeting met Australische minister-president

Toespraak | 06-11-2014

Korte toespraak van minister-president Rutte na zijn bezoek aan minister-president Abbot van Australie.

De toespraak is in het Engels uitgesproken.

Ik ben hier vandaag vanwege de verschrikkelijke ramp met vlucht MH17. Een ramp die diepe wonden heeft geslagen in de samenleving in de getroffen landen. Niet in de laatste plaats bij de nabestaanden van de slachtoffers, die nog iedere dag moeten leven met het verdriet van het verlies van hun geliefden. Ook de Nederlandse gemeenschap in Australie is zwaar getroffen; een groot aantal Nederlandse slachtoffers woonde in Australie, wat laat zien hoe innig Nederland en Australie met elkaar verbonden zijn.

Ik wil op deze plaats nogmaals mijn dank uitspreken voor de uitstekende intensieve samenwerking met Australie bij de nasleep van de vliegramp. Samen met het eveneens zwaar door de ramp getroffen Maleisie vormen wij een `coalition of the grieving'. Nederland werkt nauw samen met Australie en Maleisie om onze gemeenschappelijke doelen te bereiken: repatriering van resterende stoffelijke overschotten en persoonlijke bezittingen, onderzoek naar de toedracht van de ramp en strafrechtelijk onderzoek.

De omstandigheden ter plekke zijn nog altijd moeilijk, maar we blijven gezamenlijk vastberaden om deze doelen te realiseren. Vorige week waren de omstandigheden zodanig dat er een klein team naar de rampplek kon. Daar zijn stoffelijke resten geborgen. Deze zullen volgens hetzelfde ceremonieel naar Nederland worden overgebracht. We benutten elke mogelijkheid om naar het gebied te gaan en dat zullen we blijven doen. Minister-president Abbott heeft vandaag nogmaals bevestigd persoonlijk ook nauw betrokken te zijn bij het onderwerp. Dat bleek ook al tijdens zijn bezoek aan Nederland in augustus. De tragedie met MH17 heeft de vanouds uitstekende vriendschapsband tussen beide landen versterkt. Ik zou graag zien dat we in de toekomst onze bilaterale betrekkingen nog verder verbreden en verdiepen, zowel politiek en economisch als cultureel.

Zie ook

* Vliegramp MH17

Vragen? Bel Informatie Rijksoverheid: 1400

Verantwoordelijk ministerie

* Ministerie van Algemene Zaken