Afschaffen Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtc..


Gepubliceerd: 14 november 2014 om 09:00

Laatst gewijzigd: 13 november 2014 om 16:47

De rijksoverheid is gestopt met de `Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg)' en de `Regeling Compensatie Eigen Risico (CER)'.

Deze regelgeving is met terugwerkende kracht per 1 januari 2014 afgeschaft omdat de Wtcg en de CER niet werken zoals bedoeld was. Tegelijk met de afschaffing van de Wtcg en de CER is bepaald dat de gemeenten deze taken moeten overnemen. Het rijk stelt daarvoor een budget beschikbaar, maar
bezuinigt hier eerst wel op.

De gemeente Olst-Wijhe orienteert zich op dit moment hoe ze het beste vorm kan geven aan het nieuwe beleid. Het uitgangspunt daarbij is dat zoveel mogelijk van het beschikbare budget bij de doelgroep terecht moet komen.

Veelgestelde vragen afschaffing Wtcg en CER

Hier vindt u de veelgestelde vragen en antwoorden over de afschaffing van de Wtcg (Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten) en CER (Compensatie eigen risico).

Afschaffing CER en Wtcg

Krijg ik nog wel een CER-vergoeding over het jaar 2014?
De CER is afgeschaft dus de CER ontvangt u niet meer. Of u een vergoeding daarvoor in plaats krijgt, hangt af van het beleid van uw gemeente. Gemeenten krijgen een deel van het budget van de Wtcg en de CER om mensen voor meerkosten als gevolg van een chronische ziekte of een beperking te
ondersteunen. Gemeenten mogen zelf beslissen hoe zij lokaal beleid vormgeven, of zij hiervoor een nieuwe regeling ontwikkelen en wanneer deze ingaat. Veel gemeenten ontwikkelen pas nieuw beleid vanaf 2015.

Ook in de gemeente Olst-Wijhe moet nog besloten worden hoe de regeling er uit gaat zien en of de regeling van toepassing wordt verklaard in 2014. De eventuele uitvoering van de regeling voor 2014 wordt dan samen met de (nieuwe) regeling 2015 opgepakt.
Als wordt besloten dat de regeling ook van toepassing wordt verklaart in 2014 kan het zijn dat de bijdrage pas begin 2015 kan worden gestort, Dit omdat gemeenten nog niet over alle gegevens beschikken, de aanvragen nog moeten worden verwerkt en de regeling nog moet worden uitgewerkt.

De Wtcg en CER worden met terugwerkende kracht afgeschaft per 1 januari 2014. Dit betekent dat gebruikers van de Wtcg en CER gemaakte kosten vanaf 1 januari 2014 niet vergoed krijgen via deze regelingen.

Betekent de afschaffing CER dat ook de Wtcg wordt afgeschaft dit jaar?
Ja, ook de Wtcg wordt met terugwerkende kracht afgeschaft per 1 januari 2014. Maar omdat de Wtcg altijd achteraf wordt uitbetaald, wordt de tegemoetkoming over gemaakte kosten in 2013 dit jaar nog wel overgemaakt. De beschikking krijgt u vanaf oktober 2014, de tegemoetkoming over 2013 kunt u
in december verwachten.

Waarom worden de CER en de Wtcg afgeschaft?
De regelingen werken niet zoals bedoeld was. Daarom heeft de regering besloten deze regelingen af te schaffen. Uit onderzoek is gebleken dat de regelingen soms bij mensen terechtkomen die het niet nodig hebben, en ook dat mensen die het wel nodig hebben er juist geen recht op hebben.

Andere / nieuwe regelingen (fiscale aftrek en gemeentelijke regeling)

Blijft de fiscale aftrek voor zorgkosten nog wel bestaan?
Ja, de landelijke fiscale regeling voor de aftrek van uitgaven voor specifieke zorgkosten blijft bestaan, maar wel in aangepaste vorm. Deze regeling wordt uitgevoerd door de belastingdienst. Voor meer informatie hierover kunt u kijken op www.belastingdienst.nl onder `aftrek ziektekosten'.

Hoe kan ik ondersteuning van mijn gemeente krijgen?
De gemeente kan mensen op verschillende manieren ondersteunen voor meerkosten als gevolg van chronische ziekte of een beperking. Zij kunnen daarvoor aansluiten bij bestaande regelingen, zoals de bijzondere bijstand of een aanvullende collectieve zorgverzekering. Maar gemeenten kunnen ook een
nieuwe regeling maken. Wat voor u van toepassing is hangt af van het beleid van de gemeente.

De gemeente Olst-Wijhe heeft op dit moment (oktober 2014) nog geen definitieve keuze gemaakt voor het nieuwe beleid. Zodra de besluitvorming rond is, wordt informatie hierover op de website www.olst-wijhe.nl geplaatst. Als u een brief van het CAK (Centraal Administratiekantoor) heeft gehad,
kunt u de antwoordkaart terugsturen. Tegen het einde van het jaar ontvangt u dan meer informatie. Dit gebeurt nadat het CAK uw gegevens heeft overgedragen aan de gemeente.

Als ik tot eind 2013 de CER-bijdrage kreeg, krijg ik dan ook automatisch een gemeentelijke bijdrage?
Nee, niet automatisch. Gemeenten krijgen maar een deel van het budget van de Wtcg en CER om mensen voor meerkosten als gevolg van een chronische ziekte of een beperking te ondersteunen. Gemeenten mogen zelf beslissen hoe ze lokaal beleid vormgeven en welke criteria ze hanteren om ervoor in
aanmerking te komen.

De gemeente Olst-Wijhe heeft op dit moment (oktober 2014) nog geen definitieve keuze gemaakt voor het nieuwe beleid. Zodra de besluitvorming rond is, wordt informatie hierover op de website www.olst-wijhe.nl geplaatst.

De brief en de antwoordkaart

Het CAK heeft in juni en juli brieven gestuurd naar alle mensen die gebruik maken van de CER regeling. De rechthebbenden van de Wtcg 2013 zullen eind dit jaar een brief van het CAK ontvangen. Bij beide brieven zit een antwoordkaart.

Als ik de antwoordkaart opstuur, hoef ik dan niets meer te doen?
Als u de antwoordkaart opstuurt, weet de gemeente dat u een CER en/of Wtcg bijdrage ontving. De gemeente kan op basis van deze informatie contact met u opnemen. De gemeente doet dit op z'n vroegst eind 2014, nadat zij uw persoonsgegevens van het CAK hebben ontvangen. Het terugsturen van de
antwoordkaart wil niet automatisch zeggen dat u in aanmerking komt voor ondersteuning van de gemeenten door middel van een bestaande of nieuwe regeling. Dat hangt af van uw situatie en de voorwaarden van het lokale beleid.

Ik heb de antwoordkaart niet op tijd teruggestuurd. Wat nu?
Als u de antwoordkaart niet terugstuurt, kunt u altijd later ondersteuning aanvragen. Houdt u de informatiekanalen van uw gemeente in de gaten, bijvoorbeeld de website en de huis-aan-huisbladen.

Wat als ik geen toestemming geef om mijn persoonsgegevens aan de gemeente te geven?
Als u geen toestemming geeft om uw gegevens door te geven aan uw gemeente, dan weet uw gemeente niet dat u vorig jaar de CER en/of Wtcg ontving. De gemeente kan u dan niet persoonlijk benaderen. Maar u kunt dan nog wel op eigen initiatief een aanvraag doen voor ondersteuning.

Overige vragen

Wat zijn meerkosten?
Meerkosten zijn extra kosten die u maakt door uw ziekte en/of beperking. Voor meer informatie kunt u kijken op www.meerkosten.nl.

Hoeveel eigen risico heb ik in 2015?
In 2015 wordt het eigen risico EUR 375,- per jaar. In 2014 is dat EUR360.

Krijg ik nog zorgtoeslag in 2015?
Zorgtoeslag moet u aanvragen bij de belastingdienst. De hoogte van de zorgtoeslag in 2015 is nog niet bekend. Kijk voor meer informatie op www.belastingdienst.nl.