Ziektekostenverzekeringen: wat is het verschil tussen een natura- en..


Iedereen die 18 jaar of ouder is, is verplicht een basisverzekering af te sluiten. Eenmaal per jaar - per 1 januari - kunt u van ziektekostenverzekeraar wisselen. Meestal ontvangt u rond eind november de nieuwe zorgpremie van uw huidige zorgverzekeraar. U kunt bij uw keuze voor een
zorgverzekeraar rekening houden met uw veranderende zorgbehoefte en of u het bijvoorbeeld belangrijk vindt om een vrije keuze te hebben van zorgverleners. Ziektekostenverzekeraars bieden natura- en restitutiepolissen aan.

Naturapolis
Bij een naturapolis kunt u naar een zorgverlener (bijvoorbeeld ziekenhuis of apotheek) gaan waarmee de verzekeraar een contract heeft. De verzekeringsmaatschappij regelt de betalingen rechtstreeks met de zorgverlener. U hoeft geen rekeningen voor te schieten. Als u naar een zorgverlener die
geen overeenkomst met uw ziektekostenverzekering heeft, dan bestaat de kans dat u zelf een deel van de kosten moet betalen.

Restitutiepolis
Met de restitutiepolis kunt u naar een zorgverlener van uw eigen keuze gaan. U krijgt vaak zelf de rekeningen, die u vervolgens doorstuurt naar uw zorgverzekeraar.
Premie
De premie van een naturapolis is meestal lager dan die van een restitutiepolis. Dit komt omdat zorgverzekeraars doorgaans afspraken maken met zorgverleners: als er een contract is met de zorgverlener waar u naartoe gaat, kost uw behandeling minder voor de zorgverzekeraar. Bij een naturapolis
wordt verwacht dat u naar een gecontracteerde zorgverlener gaat, bij een restitutieverzekering heeft u vrije keuze omdat er geen prijsafspraken gemaakt zijn.

Hebt u een vraag voor de Zorgvraag van de week? Mail deze dan naar communicatie@derondevenen.nl.

Centraal gemeentelijk informatienummer
Wilt u meer informatie over wat de veranderingen in de zorg betekenen voor uw persoonlijke situatie? Dan kunt u van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 12.00 uur bellen naar telefoonnummer 0279 55 15 75.