Brunssum compenseert vervallen CER in 2014


Het kabinet heeft de Compensatie eigen risico (CER) afgeschaft. De gemeente Brunssum compenseert dit voor 2014.

Het kabinet heeft de landelijke regeling Compensatie eigen risico (CER) met ingang van dit jaar afgeschaft. Dat betekent dat deze compensatie dit jaar niet meer wordt uitbetaald. Het wegvallen van de tegemoetkoming wordt voor het kalenderjaar 2014 eenmalig opgevangen door de gemeente Brunssum.

De landelijke Compensatie eigen risico was bedoeld voor mensen met hoge zorgkosten vanwege chronische ziekte of handicap die het volledige eigen risico van de zorgverzekering moesten betalen. Deze bijdrage (99 euro in 2013) werd jaarlijks in het najaar uitbetaald door het Centraal
Administratie Kantoor (CAK). Eind 2013 heeft het CAK deze bijdrage voor het laatst uitbetaald.

Vanaf 2014 worden gemeenten ervoor verantwoordelijk om - met minder geld - iets te doen voor mensen met hoge zorgkosten en een chronische ziekte. De gemeente Brunssum komt nu met een regeling voor 2014. Het gaat om een bedrag van 30 euro per persoon.

CERVoor wie

Voor de regeling komen inwoners van Brunssum in aanmerking die in 2013 de tegemoetkoming hebben ontvangen van het CAK, en die op 1 november 2014 in Brunssum woonden.

Een andere voorwaarde is dat deze inwoners eerder aan het CAK toestemming hebben gegeven om hun persoonlijke gegevens aan de gemeente door te geven. Dat kon via een antwoordkaart die het CAK afgelopen zomer stuurde aan iedereen die in 2013 een CER-bijdrage ontving. Wie deze antwoordkaart toen
terugstuurde, wordt binnenkort door de gemeentelijke sociale dienst ISD BOL benaderd voor het bankrekeningnummer. Daarna ontvangen deze mensen het bedrag op deze rekening.

Inwoners van Brunssum die de antwoordkaart van het CAK niet hebben teruggestuurd, maar wel in aanmerking willen komen voor de eenmalige tegemoetkoming, kunnen contact opnemen met ISD BOL. Zij moeten dan een aan hen geadresseerde brief van het CAK met betrekking tot de CER kunnen overleggen.
Dit kan tot en met 31 december 2014.

CER

Vanaf 2015

Vanaf 2015 compenseren de gemeenten de doelgroep chronisch zieken en gehandicapten. Op dit moment is nog niet duidelijk op welke manier dat gebeurt, en voor welke doelgroep. Duidelijk is wel dat de compensatie afhankelijk zal zijn van het vermogen van mensen. Zodra een besluit is genomen over
de precieze regeling, volgt hierover meer informatie.